Drie vragen aan de begrotingsrapporteurs van het EP
Hoewel de begroting van de EU van 2007 slechts een paar maanden geleden werd ondertekend, zijn de twee begrotingsrapporteurs van het Parlement al druk bezig met de voorbereidingen van die van 2008. Tegen het eind van het jaar zullen de twee Finse Parlementsleden Ville Itälä (fractie Europese Volkspartij) en Kyösti Virrankoski (fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) de definitieve cijfers hebben uiteengezet. Wij stelden de rapporteurs drie vragen over de begroting.
De begroting voor het komende jaar, dat voor 2007 in totaal 115 miljard euro bedroeg, wordt verdeeld onder de twee rapporteurs in die van de Commissie (Virrankoski) en die van het Parlement en de overige EU-instellingen (Itälä).
De Europese Commissie stelt een ontwerpbegroting op, die aan de EU-ministers ter beoordeling wordt overhandigd. Vervolgens wordt het aan het Parlement overgedragen, dat het laatste woord heeft in de definitieve toezegging.
Het debat maandagavond tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg zal het rapport van Virrankoski behandelen, evenals de eigen prioriteiten dat de Commissie moet helpen in het voorbereiden van de ontwerpbegroting. Het Parlement aanvaarde het rapport van Itälä reeds eind maart tijdens de plenaire zitting in Brussel.
-
1.Meneer Itälä, wat zouden de prioriteiten voor de begroting van het EP voor 2008 moeten zijn?
"2008 komt vlak vóór de verkiezingen van het Europees Parlement. Het is belangrijk om de belastingbetalers te tonen dat wij onze verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid en vertrouwen komen via begrotingsdiscipline. Er zijn geen specifieke redenen zoals uitbreiding en nieuwe talen in 2008 om de begroting te verhogen, wij proberen dan ook om het niveau van 2007 te behouden. 2008 zal het jaar van de belastingbetalers worden!"
Virrankoski: "Wat betreft de begroting in het algemeen, eerst en vooral zal het belangrijk zijn zich te richten op een vroeg begin voor de programma's, die zich vooral focussen op de nieuwe lidstaten. De nieuwe lidstaten zullen ongeveer 20 miljard euro per jaar ontvangen. Nu is de vraag of zij het op een efficiënte en snelle manier zullen gebruiken. Een andere prioriteit zou de Lissabon-strategie moeten zijn; het concurrentievermogen van de EU moet worden verbeterd en investeringen in onderzoek en ontwikkeling is essentieel voor de EU. Grote uitdagingen zoals globalisering moeten leiden tot een beter concurrentievermogen en beter onderwijs."
-
2.Hoe zorgt het Parlement ervoor dat Europese burgers waar voor hun geld krijgen?
Itälä: "Het vertrouwen van de burgers is heel belangrijk, ze moeten nogmaals zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Slecht nieuws over de verdeling van het geld brokkelt onze geloofwaardigheid af en ondermijnt ons werk."
Virrankoski: "Beter en eenvoudiger beleid is de sleutel. De wetgeving moet worden vereenvoudigd en worden gestroomlijnd, de administratie moet efficiënter worden en er moet betere controle komen over hoe het geld gebruikt wordt."
-
3.Hoe moeten de EU-burgers het belang van de Europese verkiezingen van 2009 duidelijk gemaakt worden?
Itälä: "We moeten dichter bij de burgers komen te staan. We zouden meer lokale media naar Brussel en Straatsburg moeten halen. Zij hebben daar normaal gesproken niet de middelen voor. Mensen blijken deze media echter het meest te raadplegen, dus de meest efficiënte manier om voorlichting te geven omtrent de positieve effecten van de EU is hen uit te nodigen."
Virrankoski: "Bureaucratie is de grootste ergernis voor de burgers in deze. Efficiënter beleid met minder geld is daarom noodzakelijk, evenals het decentraliseren van verantwoordelijkheid. De mensen moeten zien wie wat doet, de EU heeft een gezicht nodig!"