EP-leden en ministers: EU-voorzitterschap van zes maanden

donderdag 1 februari 2007

Instellingen - 01-02-2007 - 16:51

Angela Merkel tijdens de plenaire sessie

Angela Merkel tijdens de plenaire sessie

De leden van het Europees Parlement zijn gewend aan de iedere zes maanden veranderende taal en nationaliteit van de ministers die hen toespreken. Het elke zes maanden roulerende voorzitterschap van de Raad wordt nu door Duitsland waargenomen. De EP-leden werden in het Parlement door Angela Merkel toegesproken.

Omdat het Parlement met de Raad medewetgever is ten aanzien van een groot aantal EU-wetten, is de onderlinge relatie van groot belang. Een voorbeeld hiervan is het in 2006 overeengekomen compromis over REACH.

Het voorzitterschap stelt het betreffende land in staat om de agenda te bepalen en bepaalde onderwerpen als prioriteit te behandelen. Een week nadat kanselier Merkel in Straatsburg was geweest, werden de prioriteiten tijdens een bijeenkomst tussen haar ministers en de commissies van het Parlement besproken. Dit omvatte ook een "route" voor de voortgang van de Europese Grondwet en maatregelen om de klimaatverandering en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.

Ministers hebben een ontmoeting met de commissies die hun beleidsterrein volgen. Zo voerde bijvoorbeeld de Duitse minister van Milieubeheer Sigmar Gabriel een bespreking met EP-leden over afval en watervervuiling.

Aanwezig tijdens de plenaire vergadering

Aan het einde van de 6 maanden durende periode keert het staatshoofd of de regeringsleider terug naar het Parlement voor het houden van een evaluatie en een discussie. Afhankelijk van de gebeurtenissen, kan de tweede bijeenkomst meer "geladen" zijn dan de eerste bijeenkomst.

Een minister afkomstig uit het land dat het voorzitterschap waarneemt, zal tijdens deze zes maanden bij alle plenaire vergaderingen aanwezig zijn om verklaringen af te leggen en vragen van EP-leden te beantwoorden. Tijdens het Finse voorzitterschap in de tweede helft van 2006, was Paula Lehtomäki, Minister voor Europese Zaken, regelmatig in het Parlement aanwezig.

De Europese Raad komt minstens twee keer per jaar bijeen om de algemene politieke beleidslijnen vast te stellen. Hierbij zijn de regeringsleiders van de EU aanwezig. Voorafgaand aan elke bijeenkomst informeert de voorzitter van het Parlement de regeringsleiders over de prioriteiten waarop de EU zich volgens de EP-leden zou moeten richten.

Informele bijeenkomsten hebben een functie

Naast het bijwonen van de vergadering van de parlementaire commissies, hebben de Duitse ministers en leden van het nationale parlement ook formele en informele contacten met de EP-leden.

In het kader van de functie als medewetgever vereist de procedure dat frequente bijeenkomsten met de rapporteurs van het Parlement en fracties worden gehouden. Omdat het land dat het voorzitterschap bekleedt alle vergaderingen van de Raad van Ministers voorzit, is de rol bij het zoeken naar compromissen voor wetgeving van vitaal belang.

Als rapporteur over de voorgestelde nieuwe wetgeving over de kosten van "roaming" heeft Paul Rübig van de Europese Volkspartij al gesprekken met Michael Glos, de Duitse minister van Economische Zaken, gevoerd. De rol van Rübig is het bereiken van consensus in het Parlement, terwijl Glos dit in de Raad voor elkaar wil krijgen.

Soms kan het lang duren voordat er overeenstemming is bereikt. De rapporteur voor REACH, Guido Sacconi, heeft gedurende een periode van drie jaar met zes voorzittersschappen over het project gesproken. Hij stelde echter dat de "voortdurende communicatie tussen de twee wetgevende instanties de sleutel tot het succes is geweest".

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems