Europees-mediterrane associatieovereenkomst EU-Syrië
Externe betrekkingen - 26-10-2006 - 01:10 |
Het Europees Parlement i is voorstander van het sluiten van een associatieovereenkomst met Syrië, mits er een doelmatig controlemechanisme wordt opgenomen in de mensenrechtenclausule bij de overeenkomst.
Het EP doet de Raad i aanbevelingen in verband met de onderhandelingen over een Euromediterrane associatieovereenkomst tussen de EG (en de lidstaten) en Syrië. Volgens het Parlement moeten de conclusies van de internationale onderzoekscommissie met betrekking tot de moordaanslag op Rafik Hariri, voormalig premier van Libanon, van doorslaggevend belang zijn voor de ondertekening en de ratificatie van de associatieovereenkomst. Het EP verzoekt de Raad bij de Syrische regering aan te dringen op de opheffing van de noodtoestand als bijdrage tot de ontwikkeling van een rechtsstaat.
In een begeleidende ontwerpresolutie verwoordt het Parlement zijn standpunt over het sluiten van de associatieovereenkomst. Volgens het EP kan de sluiting van de overeenkomst een positieve impuls geven aan de politieke, economische en sociale hervormingen die nodig zijn om de positie van Syrië te verbeteren. Het Parlement bevestigt evenwel dat respect voor de democratische waarden, de rechten van de mens en de burgerlijke vrijheden absolute voorwaarden hiervoor zijn en dat moet worden verzekerd dat een doelmatig controlemechanisme wordt opgenomen in de mensenrechtenclausule bij de overkomst.
De Vergadering doet de Raad een groot aantal aanbevelingen. De Raad wordt onder meer verzocht Syrië op te roepen in volledige samenwerking met UNIFIL Libanons soevereiniteit te respecteren en af te zien van bemoeienis met Libanons binnenlandse zaken. Syrië moet vooral stoppen van de wapenleveranties en voorkomen dat Hezbollah-milities zich herbewapenen. Er ligt een taak bij uitstek voor Syrië om hernieuwde pogingen te doen om in de regio een geloofwaardig vredesproces te starten dat leidt tot een algehele regeling en de teruggave van de Golanhoogten aan Damascus.
Voorts zou de Raad er bij de Syrische regering op aan moeten dringen om alle zaken van politieke gevangenen te herzien en alle gewetensgevangenen vrij te laten. Het Parlement vraagt bovendien van de Raad Syrië op te roepen ervoor te zorgen dat gedetineerde of gevangengenomen personen goed worden behandeld, niet worden blootgesteld aan marteling en directe, regelmatige en onbeperkte toegang krijgen tot hun advocaten, artsen en families. Het EP roept in dit verband de Raad op de Syrische regering te verzoeken Yacoub Hanna Shamoun vrij te laten, een Assyrische christen die al meer dan twintig jaar wordt vastgehouden zonder eerlijk proces.
Procedure: Initiatief / Debat: 25 oktober 2006 / Stemming: 26 oktober 2006 / Verslag aangenomen (453-11-15)
REF.: 20061021IPR11908 |