EP-leden roepen op tot duurzame tonijnvangst

dinsdag 19 september 2006

Na het conflict deze zomer tussen Greenpeace en tonijnvissers over de bevissing en de teelt van tonijn in het Middellandse Zeegebied, hield de EP-commissie visserij vorige week een openbare hoorzitting om te bespreken hoe de tonijn kan worden gered. Wetenschappers, milieudeskundigen en vertegenwoordigers uit de visserij-industrie waren het allen met elkaar eens dat dringende actie nodig is om de uitputting van het tonijnbestand te stoppen en om een einde te maken aan de illegale visserij.

De afzetmarkt kan in Japan liggen, maar de Franse, Italiaanse en Spaanse boten vangen jaarlijks de helft van alle tonijn wereldwijd. Momenteel is er sprake van een grote overbevissing, illegale vangst en  een recente ontwikkeling: de tonijnteelt, en deze factoren samen bedreigen de toekomst van de tonijn en de banen van honderden vissers in het Middellandse Zeegebied.

De tonijnvangst loopt uit de hand

Tijdens de hoorzitting werd een alarmerende diagnose gesteld door milieudeskundigen en andere experts. Allereerst zijn er geen duidelijke gegevens wat betreft de huidige omvang van de vangst. Dit wordt veroorzaakt door de illegale vangst en de teelt maar ook omdat de omvang van de vangst slecht wordt bijgehouden. Het is echter duidelijk dat de huidige vangst boven het wettelijke quotum ligt, dat is ingesteld door de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT), een organisatie die de tonijnvangst beheert.

Het gewicht van de gevangen volwassen tonijn is de afgelopen 20 jaar met 80% gedaald. Elk jaar wordt een grote hoeveelheid ondermaatse tonijn gevangen. Volgens Jean-Marc Fromentin, expert verbonden aan het Franse instituut voor de bevissing van de zee (IFREMER), wordt dit veroorzaakt doordat "Tonijn veel waarde heeft gekregen door de grote Japanse vraag". Deze grote vraag naar sushi en sashimi heeft in de Middellandse Zee tot nieuwe methodes zoals de tonijnteelt geleid. De tonijnteelt is een relatief nieuwe en slechte gereguleerde industrie waarbij tonijn wordt gevangen, vetgemest en dan aan Japan verkocht. Deze industrie breidt zich snel uit en is volgens milieudeskundigen de voornaamst oorzaak van het huidige niveau van de illegale vangst.

Een belangrijke rol voor de EU voor het herstellen van het tonijnbestand

De wettelijk toegestane vangst van de Europese Unie bedraagt momenteel 57% van de totaal toegestane vangst wereldwijd. De vloot van de EU is erg modern, vooral de omvangrijke EU-subsidies hebben de laatste 10 jaar aan een een modernisering van de Franse vloot bijgedragen dat nu de grootste in het Middellandse Zeegebied is. Tijdens de hoorzitting bekritiseerde Sergi Tudela van het Wereld Natuur Fonds de EU omdat zij volgens hem de belangen van de visindustrie vooropstelt in plaats van het behoud van de soorten. Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie zei dat "een herstructurering onvermijdelijk is".  

EP-leden dringen aan op een oplossing

Tijdens de hoorzitting brachten veel EP-leden maatregelen naar voren die de tonijnbestanden zouden kunnen beschermen zoals duurzame bevissing, quota's, strikte en onafhankelijke controle en het beter bijhouden van de vangst. De Brit Struan Stevenson, lid van de Europese Volkspartij en Europese Democraten, riep op tot het instellen van "ontoegankelijke plaatsen waar de tonijn kan kuitschieten". Elspeth Attwooll, eveneens Brits en lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, was voorstander van het instellen van een Middellandse Regionale Adviesgevende Raad om over de vangstlimieten te onderhandelen.  Een Frans lid van de Groenen, Marie-Hélène Aubert, riep de lidstaten op om verantwoording te nemen en om EU-fondsen te gebruiken om de overbevissing in te dammen. Heinz Kindermann, een Duits lid van de Sociaal-democratische fractie, vroeg zich tenslotte af of de boetes voor wetsovertredingen niet moeten worden verhoogd.

De tonijn is echter slechts één van de vissoorten die onder overbevissing lijdt. Onlangs hebben de EP-leden ook over het beheer van de kabeljauw in de Oostzee en over de bevissing van de schol- en tongbestanden in de Noordzee gedebatteerd.

 

REF.: 20060919STO10788

Nadere informatie :

Persbericht: MEPs discuss how to save bluefin tuna (in Engels)

Lees

ICCAT website (in Engels)

Bezoek

The plunder of bluefin tuna in the Mediterranean and East Atlantic in 2004 and 2005 (in Engels)

Lees meer

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems