'Stemverhoudingen IMF nog geen gelopen race'

zondag 17 september 2006

SINGAPORE (ANP) - De voorgenomen verandering in de stemverhoudingen binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is nog geen gelopen race. Dat bleek op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in Singapore. Minister Zalm van Financiën verklaarde dat het ,,nogal spannend'' wordt.

De 184 lidstaten van het IMF hebben tot en met maandag de tijd om te stemmen over een voorstel dat de weg vrijmaakt voor nieuwe stemverhoudingen binnen het fonds. Op die manier moet het fonds een betere afspiegeling gaan vormen van de economische machtsverhoudingen in de wereld. De huidige stemverhoudingen zijn gedateerd: westerse landen hebben een dominante positie, terwijl opkomende economiën zoals China zijn ondervertegenwoordigd.

De bedoeling is nu dat China, Turkije, Mexico en Zuid-Korea direct meer stemmen krijgen. In een volgende stap moet het IMF gaan werken aan een nieuwe formule waarop de stemverhoudingen gebaseerd moeten zijn. Verder zouden arme landen meer te zeggen moeten krijgen in het fonds. Door de jaren heen is hun positie binnen het fonds fors achteruit gegaan.

Minister Zalm

Minister Zalm i verwacht dat uiteindelijk toch de benodigde 85 procent van de stemmen wordt gehaald. Het belangrijkste overlegorgaan van het IMF, het zogeheten IMFC, onderstreepte in zondag in een verklaring het belang van de concrete uitvoering van het voorstel, dat is opgesteld door IMF-directeur Rodrigo Rato. Deze zei zondag dat er een brede consensus bestaat over de hervorming, maar hij gaf geen bijzonderheden.

De ontwikkelingsorganisatie Oxfam ziet weinig in de voorstellen. Sasja Bökkerink van de Nederlandse tak Oxfam Novib zei dat de armste landen er ook in de nieuwe setting er bekaaid vanaf dreigen te komen.

De vergadering van het IMFC stond verder in het teken van de ontwikkelingen in de wereldeconomie, die dit jaar 5,1 procent zal groeien en waarschijnlijk ook in 2007 een krachtige groei zal laten zien. Wel herhaalde het IMF net als de G7 eerder dit weekeinde dat een aantal factoren de groei van de economie in gevaar kunnen brengen. Het gaat daarbij vooral om de oplopende inflatie, de hoge grondstoffenprijzen en de zogeheten onbalans in de wereldhandel.