Hoe stemmen EP-leden?
Honderden handen gaan omhoog en dan weer terug omlaag. Vingers drukken op knoppen en laten ze weer los. Sommige duimen wijzen omhoog en andere wijzen naar beneden. Dat is hoe EP-leden stemmen: het is een echte gebarentaal. Hieronder kunt u lezen wat het allemaal betekent.
Als we de statistieken geloven, hebben EP-leden sinds het begin van deze zittingsperiode in juli 2004 meer dan 12.000 keer gestemd tijdens 33 plenaire vergaderingen. Het stemmen in het Europees Parlement gebeurt voornamelijk door middel van handopsteking zoals de Griekse assemblee onder Pericles. De voorzitter van de vergadering werpt een blik op de opgestoken handen en oordeelt zo waar de meerderheid ligt zonder het precieze aantal stemmen voor of tegen te tellen. Wanneer een eenvoudige meerderheid vereist is (een meerderheid van de parlementariërs die aanwezig zijn) is dit over het algemeen een snelle en simpele manier.
Maar soms ligt het aantal voor- en tegenstanders niet ver uit elkaar en kan het besluit van de voorzitter worden betwist door EP-leden die hun hand omhooghouden terwijl ze roepen "check, check!". De voorzitter kan dan besluiten om opnieuw te stemmen door gebruik van het elektronische systeem. EP-leden houden niet langer hun hand op maar drukken in plaats daarvan op een knop (voor, tegen of onthouding) in het speciale kastje op hun tafel. Elk EP-lid moet zichzelf identificeren door een elektronische kaart in het kastje te stoppen.
Wie stemde voor en wie stemde tegen?
Met een elektronische stemming wordt de exacte stemuitslag getoond op schermen in de zaal. Dit systeem is nuttig voor stemmingen die betwist werden en voor stemmingen waarbij de absolute meerderheid is vereist (de helft plus één van alle EP-leden). Elektronisch stemmen is noodzakelijk voor stemmingen met gekwalificeerde meerderheid (een specifieke meerderheid, bijvoorbeeld tweederde van de stemmen). Het type van meerderheid hangt af van het soort besluit en het onderwerp waarover wordt gestemd. Zelfs met elektronisch stemmen wordt de anonimiteit behouden en is het niet mogelijk om te weten hoe elk EP-lid stemde.
De stem van elk EP-lid wordt enkel geregistreerd in het verslag wanneer een hoofdelijke stemming plaatsvindt. Deze term komt uit het tijdperk toen de voorzitter elk EP-lid noemde om zijn of haar stem te geven. De voorzitter zou: "Mijnheer Jansen" zeggen en mijnheer Jansen zou gaan staan en zijn "ja" of "nee" geven. U kunt zich voorstellen hoe lang dit stemsysteem zou duren met 732 EP-leden. Elektronisch stemmen bevrijdt ons van ellenlange stemsessies.
EP-leden kunnen ook een geheime stem uitbrengen door een stembiljet in een stembus te stoppen. In principe wordt deze vorm van stemmen enkel gebruikt voor benoemingen. Maar alle stemmingen kunnen in het geheim worden gehouden als een vijfde deel van de EP-leden dit aanvraagt. De telling van de stemming gebeurt dan door twee tot zes tellers die door middel van een loting onder de EP-leden worden aangewezen.
Hoe vinden EP-leden hun weg?
Meer dan 18.000 documenten en 16.000 amendementen betreffende wetgeving in alle domeinen van de EU hebben de EP-leden zien voorbijkomen sinds juli 2004. Het is niet mogelijk om in alles gespecialiseerd te zijn, daarom hebben de fracties in het Parlement (EP-leden zijn georganiseerd door politieke verwantschap en niet door nationaliteit) coördinatoren voor bepaalde domeinen (interne markt, industrie, landbouw, etc.). Zij wijzen ook "rapporteurs" aan die rapporten over belangrijke dossiers schrijven. De coördinatoren en de rapporteurs gebruiken hun kennis om stemlijsten op te stellen voor leden van hun partij, waarop ze aangeven op welke manier gestemd moet worden in overeenstemming met het partijbeleid.
Tijdens de plenaire vergadering, kan je ze zien terwijl ze hun duim omhoog of naar beneden steken tijdens de stemming van de verschillende onderdelen van een wet. Net zoals in het schilderij van Jean-Léon Gérôme: Pollice verso. Maar in dit geval wordt niet over het leven of de dood van een gladiator beslist, de duim is enkel een aanwijzing voor de EP-leden uit dezelfde fractie over hoe ze kunnen stemmen. Maar uiteindelijk is het elk EP-lid dat beslist of hij of zij wel of niet de suggestie van de fractie volgt.
REF.: 20060628STO09319 Nadere informatie : Reglement van het Europees Parlement |
|
|