Europees Parlement bespreekt conclusies Europese Raad

donderdag 22 juni 2006

De politieke fracties feliciteren het Oostenrijkse voorzitterschap met het openbaar maken van de Raadsvergaderingen. De meeste sprekers zijn blij te horen dat geen enkele lidstaat problemen heeft met de inhoud van de ontwerp grondwet. Maar veel leden zouden wel duidelijker conclusies willen horen hoe het nu verder moet, na twaalf maanden van reflectie en meer betrokkenheid van burgers.

Fractiewoordvoerders

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE)

'Bevorderen van vertrouwen is het belangrijkste. Zonder vertrouwen heeft het Europese continent geen toekomst'. Poettering bedankt de Raadsvoorzitter dat hij heeft geluisterd naar het EP waardoor een akkoord over de meerjarenbegroting mogelijk was.

'De EVP is altijd van mening geweest dat een grondwettelijk verdrag nodig is. De grondwet is niet dood. Hopelijk ligt er een oplossing op tafel wanneer, in 2009, de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden'.

Afgezien van een top in Berlijn, wil Poettering dat er 'een werkgroep wordt opgericht van Parlement, Raad en Commissie. Die werkgroep moet in maart volgend jaar bijeenkomen in Rome waar ze een verklaring op tafel moet leggen.'

Tegen bondskanselier Schüssel zegt Poettering nog: 'Guantánamo is niet in overeenstemming met het recht. Zegt u dat tegen onze Amerikaanse vrienden'.

Martin SCHULZ (PES, DE) is tevreden over het Oostenrijkse voorzitterschap. 'De Economische en Monetaire Unie haalt het niet zonder een sociale Unie. De dienstenrichtlijn heeft aangetoond dat de liberale tijdsgeest uitgeput is, gelukkig maar. Het voorzitterschap was een stap in de goede richting'. Maar volgens Schulz werkt de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden niet goed. 'De Europese leiders zijn het eens over de inhoud van het grondwettelijk verdrag, maar waarom zeggen ze dit dan niet meer in het openbaar? Frankrijk en Nederland hadden dat wat meer tijdens de campagne moeten doen, dan zou de grondwet nu gered zijn'. Schulz roept het Oostenrijkse voorzitterschap en de Commissie op om tijdens de topontmoeting met de VS Guantánamo Bay aan te kaarten.

Silvana KOCH-MEHRIN (ALDE/ADLE, DE)

'Het Oostenrijkse voorzitterschap was rustig en bood een goed aanspreekpunt voor het Parlement. De Top van vorige week was helaas nauwelijks waarneembaar. "We komen bijeen en niemand zal er iets van merken," leek het motto te zijn. De denkpauze gaat maar door. Bij goede resultaten van Europa zeggen de politici dat ze het zelf gedaan hebben, bij slechte resultaten krijgt Brussel de schuld'.

'De ALDE is voorstander van de grondwet. We zijn blij dat de bondskanselier niet heeft toegegeven aan druk van Britse kant en de Raadsvergaderingen openbaar maakt'.

'De kwestie Straatsburg afdoen per brief is een brevet van onvermogen'.

'Europa is rustiger geworden, maar Europa moet ook gehoord worden'.

'Als u de Amerikaanse president Bush ontmoet, herinner hem dan aan de CIA-vluchten', zegt Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) tegen de Oostenrijkse bondskanselier Wolfgang Schüssel. 'We zitten in een periode van voortgezette stilte, het voorzitterschap heeft geen roadmap voor de Europese grondwet opgesteld'. Volgens Frassoni moet de Unie met een duidelijk voorstel komen. Op het vlak van milieubeleid bekritiseert ze onder andere de geringe middelen voorzien voor duurzame energie. 'De enige manier om op Europees niveau het probleem van migratie aan te pakken, is door akkoorden te sluiten met derde landen om iets te doen aan hun onderontwikkeling'.

Gabriele ZIMMER (EVL/NGL, DE)

'De Raad heeft een historisch besluit genomen en wel om in gevallen van medebeslissing in het openbaar te vergaderen.'

'Maar de regeringen denken: "Europa, dat zijn de regeringen, niet de burgers." Dat is niet nuttig om de problemen in Europa op te lossen'.

'De dienstenrichtlijn is een laf compromis. Onder de kop veiligheid en recht wordt beleid uitgevoerd dat neerkomt op meer repressie en op Fort Europa. We weten al te goed dat regeringen onder duurzaam beleid niet verstaan het oplossen van sociale problemen'.

'De denkpauze is niet gebruikt om de oorzaken op te lossen die hebben geleid tot het nee van de Franse en Nederlandse burgers'.

Brian CROWLEY (UEN, IE) looft de realistische aanpak van het Oostenrijkse voorzitterschap, waaronder zijn langetermijnbenadering en het betrekken van lidstaten bij de besluitvorming. Maar volgens hem heeft de Unie gefaald ten opzichte van de burgers: 'We hebben niet gepraat over politieke stabiliteit en minimumrechten voor risicogroepen. De Europese vertegenwoordigers moeten praten met de eigen bevolking, maar dan wel eerlijk een niet met een dubbele tong zoals in Frankrijk en Nederland tijdens de campagne over de grondwet'.

Jens-Peter BONDE (IND/DEM, DK)

'Harmonisering betekent vaak een harmonisering naar beneden. Er wordt nu open gesproken in de Raad. Dat kleine topje van de ijsberg betekent eigenlijk niets. Want er blijven 3000 geheime werkgroepen bijeenkomen in de Commissie en de Raad'. 

Schüssel 'moet zich schamen' wat betreft zijn opmerkingen over Nederland en Frankrijk. 'Meneer Schüssel, waarom vraagt u niet wat de Oostenrijkse burgers van de grondwet vinden? U bevindt zich op een confrontatiekoers met de burgers van Europa. Wilt u soms nieuwe burgers?'

Overige spreker

Marianne THYSSEN (EVP-ED, BE) is tevreden over een aantal akkoorden bereikt onder het Oostenrijkse voorzitterschap, meer bepaald over de financiële perspectieven, de comitologieprocedure en de diensten. 'De Unie heeft uitzicht op een evenwichtige dienstenrichtlijn', meent ze. 'Het voorzitterschap is erin geslaagd de grondwet in leven te houden en het zal zeker één van zijn verdiensten zijn als de EU tegen de parlementsverkiezingen in 2009 een nieuwe grondwet heeft'. Thyssen staat achter de beslissing om de besluitvorming binnen de Raad van ministers transparanter te laten verlopen en verwijst hierbij naar de onduidelijkheid over het Belgische standpunt tijdens de besprekingen over de dienstenrichtlijn.

 

REF.: 20060621STO09207

 

Alle nieuwsitems