Introductie: Fractie van de Groenen/VrijeEuropese Alliantie
Hoewel zij begonnen als voorvechter van ecologische belangen, zijn de Groenen zich de afgelopen jaren meer met algemene politieke thema's gaan bezighouden. Tijdens de debatten over de dienstenrichtlijn vatte medevoorzitter Cohn-Bendit hun filosofie als volgt samen: "in een tijd waarin de Europese Commissie zich in toenemende mate laat leiden door een pro-industriële agenda, maakt de fractie De Groenen/VEA zich sterk voor de juiste balans tussen economische hervormingen en sociale belangen".
In vergelijking met de overige groepen in het Parlement is deze fractie relatief jong. De eerste milieupartijen ontstonden in de jaren 70 en het duurde nog een decennium voordat zij hun steun in daadwerkelijke politieke invloed konden omzetten. Pas vanaf 1984 spelen De Groenen ook op Europees niveau een rol. In juli 1999 sloten zij zich aan bij de Vrije Europese Alliantie, die politieke partijen bijeenbrengt die strijden voor democratie en het recht op zelfbestemming voor de staatloze naties en regio's in Europa. Er ontstond een nieuwe politieke beweging - De Groenen/Vrije Europese Alliantie.
De fractie bestaat uit 42 EP-leden uit 13 landen. De Duitse delegatie neemt met 13 EP-leden het voortouw, maar ook Luxemburg, Denemarken, Finland, Zweden en Letland zijn in deze fractie met allemaal één lid vertegenwoordigd. Leden van deze fractie zitten vier belangrijke commissies voor en een lid fungeert als vice-voorzitter van het Parlement. In tegenstelling tot de andere fracties hanteren De Groenen/VEA het systeem van twee medevoorzitters, dus een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen is te allen tijde gewaarborgd.
Nu de fractie ook actief is binnen de Europese politiek, concentreren de fractieleden zich niet meer alleen op onderwerpen die direct verband houden met het milieu. De huidige partij streeft naar eigen zeggen naar een samenleving waarin de grondrechten en het milieu op een respectvolle manier worden bejegend, naar meer vrijheid op het gebied van arbeid, een versterking van de democratie door middel van decentralisatie en een versterkte directe participatie van de burgers binnen het besluitvormingsproces en ten slotte naar economische en sociale hervormingen ten behoeve van duurzame ontwikkeling voor mens en milieu.
Monica Frassoni, medevoorzitter en collega van Cohn-Bendit, vatte onlangs de activiteiten van de fractie samen door te zeggen dat "de Groenen proberen door een beperking van lobbybelangen te voorkomen dat de EU kortzichtig beleid nastreeft, waarbij het milieu en de sociale gerechtigheid in het gedrang komen."
REF.: 20060309STO06042
Nadere informatie :
De officiële website van de EP-fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie
De website De Groenen/Vrije Europese Alliantie
Fracties in het EP
EP-commissies
Lijst van alle parlementaire commissies
Wat is een EP-fractie?