Kamer: strafrecht moet Nederlands blijven

zondag 12 februari 2006

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet voorkomen dat Brussel te veel invloed krijgt op het strafrecht. Minister Donner van Justitie moet zich daar bij zijn Europese collega's sterk voor maken. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek uit een rondgang zondag langs de fracties van CDA, PvdA, VVD en SP.

Ze zullen hem daarover donderdag aan de tand voelen, vlak voor de nieuwe raad van ministers van Justitie in Brussel. Aanleiding voor het verzoek is een arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in september vorig jaar. Daaruit zou opgemaakt kunnen worden dat de Europese Commissie strafrechtelijke bepalingen mag opleggen aan EU-landen. De uitspraak kan dan gevolgen hebben voor het specifieke beleid van Nederland op het gebied van drugs, euthanasie, abortus en prostitutie.

Juristen waarschuwen daarvoor, liet hoogleraar strafrecht prof. Y. Buruma zondag weten in het tv-programma Buitenhof. Hij verbaasde zich erover dat het arrest zo weinig aandacht krijgt, hoewel de gevolgen mogelijk groot zijn, zeker voor het liberale Nederland. Brussel zal zich volgens hem uit machtswellust met steeds meer zaken bemoeien.

Tot nu toe is strafrecht voorbehouden aan de lidstaten zelf, tenzij het gaat om grensoverschrijdende zaken als mensenhandel, georganiseerde criminaliteit en terrorisme. De Tweede Kamer is het daarmee eens en vindt de samenwerking op dit terrein tussen landen belangrijk. Maar op het gebied van het strafrecht moet Nederland soeverein blijven.

Buruma vreest ook dat een land kan proberen Nederlands beleid onderuit te halen als dat hun niet bevalt, zodra het strafrecht uit de zogeheten derde pijler is gehaald. Zo zou Zweden een meerderheid binnen de EU kunnen vergaren om het Nederlandse prostitutiebeleid te veranderen. Ierland zou hetzelfde kunnen doen bij het abortusbeleid. Nu geldt in deze pijler een vetorecht, zodat elk land iets kan tegenhouden.

De PvdA, VVD en SP delen de zorg van Buruma. Tweede Kamerlid De Wit van de SP stelde de kwestie al in november aan de orde, maar Donner liet toen weten dat het allemaal meevalt. De Wit wil toch dat de bewindsman in Brussel duidelijk maakt dat strafrecht een nationale zaak is en blijft. Weekers van de VVD zal Donner vragen om een analyse over de mogelijke gevolgen van het arrest.

Volgens Wolfsen (PvdA) gaat het er nu eerst om hoe de EU-ministers het arrest interpreteren, ruimhartig of terughoudend. De PvdA wil zeker niet dat Brussel via de achterdeur het Nederlands beleid bepaalt. CDA'er Van Haersma Buma wil eerst weten hoe het arrest wordt uitgelegd, maar gelooft niet dat het schokkende gevolgen heeft.