Vlaanderen zet grote stap op weg naar aanvaarding Europese Grondwet

dinsdag 10 januari 2006

De Europese Grondwet zal naar verwachting begin februari worden goedgekeurd door het Vlaamse Parlement. Vandaag sprak een meerderheid van de behandelende parlementscommissie zich uit vóór het grondwettelijk verdrag. In de commissie voor Buitenlands beleid en Europese aangelegenheden stemden tien leden voor en vijf leden tegen.

De federale Senaat en Kamer hadden de Europese Grondwet al goedgekeurd in april en mei 2005. Voor de definitieve Belgische goedkeuring was steun van de zeven gewestelijke en gemeenschappelijke vertegenwoordigingen noodzakelijk. Dit gebeurde in juni en juli 2005, met uitzondering van het Vlaams Parlement. De Vlamingen eisten een eigen rol bij de toepassing van het subsidiariteitsprincipe, een belangrijk nieuw instrument van de Europese Grondwet. Op 19 december 2005 werd een interparlementair samenwerkingsakkoord bereikt over de toepassing van de subsidiariteitstoets in België. De weg was hiermee vrij voor de Vlaamse goedkeuring van de Europese Grondwet.

Als de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement 'ja' zegt tegen de Europese Grondwet, dan is de goedkeuringsprocedure in België afgerond. België wordt dan de veertiende EU-lidstaat die zijn goedkeuring aan het verdrag verleent.