2006 - het Europees Parlement blikt vooruit

vrijdag 23 december 2005

Met 2005 achter ons kijkt het Parlement vooruit naar een jaar dat er een van debatten en controverses belooft te worden, vooral met betrekking tot de regelgeving over het vrije verkeer van diensten. Hieronder volgt een kleine selectie van de onderwerpen die in 2006 worden verwacht.

Werknemers

Het komende jaar is uitgeroepen tot het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers in een poging de arbeidsmarkt in de EU een duwtje in de rug te geven.

De EU wil werknemers aanmoedigen een functie in het buitenland te overwegen om nieuwe vaardigheden en ervaringen op te kunnen doen. In dit verband is 2006 ook het jaar waarin de twaalf EU-landen die beperkingen hebben opgelegd op het vrije verkeer van werknemers sinds de laatste uitbreiding van de EU in 2004 voor het eerst de gelegenheid krijgen te beslissen of zij deze beperkingen in stand willen houden. Om werken in het buitenland te vereenvoudigen zal de commissie werkgelegenheid van het Parlement aandacht schenken aan de overdracht van pensioenrechten van het ene land naar het andere, terwijl de arbeidstijdenrichtlijn waarschijnlijk ook zal worden meegenomen in het algemene debat over de arbeidsmarkt.

In 2006 zal ook de oprichting plaatsvinden van een Europees Instituut voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen dat de EU moet bijstaan in de bestrijding van ongelijke behandeling op grond van sekse.

Economie, bezinning

Het Parlement zal zich, samen met de andere EU-instellingen, richten op de zogenaamde Lissabon-strategie, die tot doel heeft vóór 2010 van de EU de meest concurrerende regio ter wereld te maken.

Voorts is het waarschijnlijk dat de periode van bezinning in Europa," die volgt op de mislukte ratificaties van de EU-grondwet in Frankrijk en Nederland, zal worden voortgezet. Het Parlement blijft zich inzetten voor de grondwet en komt in januari met een standpunt over de toekomst van het constitutionele proces.

Bovendien plannen de voorzitters van de politieke fracties een serie debatten met het publiek, de media en studenten om te onderzoeken wat er onder de bevolking leeft.

Eindrapport voor Roemenië en Bulgarije

In het voorjaar van 2006 zullen twee nieuwe kandidaat-lidstaten Roemenië en Bulgarije worden geconfronteerd met het eindrapport van de Europese Commissie waaruit moet blijken of zij voldoen aan de vereisten voor het EU-lidmaatschap dat gepland staat voor 1 januari 2007. Dit zal een van de voornaamste onderwerpen van het jaar zijn evenals de Europese ambities van Kroatië.

In 2006 wordt ook de twintigste verjaardag van de toetreding tot de Europese Unie van Spanje en Portugal gevierd.

Europese begroting, transport en energie

De commissie begrotingscontrole van het Parlement zal opnieuw een oproep doen voor een betere besteding van de EU-gelden en voor strengere controles op de besteding van deze gelden op nationaal niveau. Het Parlement zal in april over de befaamde begrotingskwijting stemmen.

Wat transport betreft, zal het Parlement sociale regelgeving voor het wegtransport overwegen naast maatregelen ter bestrijding van door schepen veroorzaakte verontreiniging. Bovendien zal het Parlement zich bezighouden met het luchtvaartbeleid van de EU.

Maatregelen om het energierendement te verbeteren worden een prioriteit van het Oostenrijkse voorzitterschap in de eerste helft van het jaar (Finland neemt het EU-voorzitterschap vanaf juli over). De commissie energie van het Parlement heeft een rapport in voorbereiding over de kwestie en in januari is er een gezamenlijke bijeenkomst met de nationale parlementen.

Politiek

Politieke fracties: Na deze korte vooruitblik op het komende jaar, hebben we de leiders van de politieke fracties in het Parlement gevraagd wat naar hun verwachting de grote onderwerpen voor 2006 zullen zijn.

Hans-Gert Poettering, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij en Europese Democraten, zei: Europa dient zich meer dan ooit te voorzien van de belangrijkste wettelijke en politieke hervormingen die in de Europese Grondwet zijn uiteengezet. We moeten in 2006 hard werken om aan deze hervormingen een praktische uitwerking te geven.

De leider van de sociaal-democratische fractie in het Parlement, Martin Schulz, vond de voortgangsrapportages betreffende de toetreding van Bulgarije en Roemenië een belangrijk onderwerp.

Voor de liberaal-democraten zei Graham Watson dat de opdracht voor 2006 zou zijn de EU te redden van de aanvallen van de grotere lidstaten, vooral met betrekking tot de EU-begroting 2007-2013.

Monica Frassoni, medevoorzitter van de Groenen en Vrije Europese Alliantie zei dat voor 2006 de dienstenrichtlijn cruciaal is. Dit is het moment voor de EU om te kiezen tussen een sociale of neoliberale koers. Ze zei ook dat haar fractie hoopt dat de EU een oplossing zal weten te vinden voor de impasse over de grondwet.

De voorzitter van de Confederale Fractie Europees Unitair Links en Noords Groen Links, Francis Wurtz, was ook van mening dat de dienstenrichtlijn van groot belang wordt. De dienstenrichtlijn zal zeker aanleiding geven tot debat.

Volgens Nigel Farage van de Fractie Onafhankelijkheid/Democratie is het belangrijkste onderwerp van 2006 de stemming over een grote hoeveelheid regelgeving die, in strijd met de wensen van de kiezers, de EU-grondwet via de achterdeur zal invoeren. Dit zal vooral het geval zijn op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Het onafhankelijke Slowaakse parlementslid Irena Belohorskà zei dat de belangrijkste kwestie in 2006 de volledige integratie is van de nieuwe lidstaten in de Europese besluitvorming. Ze hebben nog niets gemerkt van de beloofde verbeteringen van de economische en sociale omstandigheden. [Daarentegen] zijn ze jonge gekwalificeerde mensen kwijtgeraakt en is de sociale onzekerheid toegenomen.