Vlaanderen zet eerste stap op weg naar goedkeuring Europese Grondwet

vrijdag 28 oktober 2005

De commissie Buitenlandse Zaken van het Vlaams parlement is gisteren gestart met de bespreking over goedkeuring van de Europese Grondwet door dit Belgische gewest. Vlaanderen is de het laatste Belgische gewest dat goedkeuring van de Europese Grondwet nog op de agenda heeft staan.

De Vlaamse minister Geert Bourgeois (Buitenlands Beleid) zei in de commissie dat met de Europese Grondwet voor het eerst een rechtstreekse band komt tussen Vlaanderen en Europa door de zogenaamde subsidiariteitstoets. Dit beschouwt Bourgeois als een kans die afgeslagen kan worden. Hij pleitte er dan ook voor dat Vlaanderen de Europese Grondwet zou ratificeren.

Op 8 november 2005 behandelt de commissie Buitenlandse Zaken een voorstel voor het houden van een breed debat en een volksraadpleging over het Europese verdrag (verzoekschrift Debunne-Sleeckx-Van Outrive). Op 10 en eventueel 17 november volgen hoorzittingen.

Een stemming over de Europese Grondwet in het Vlaams Parlement volgt pas nadat er een samenwerkingsakkoord gesloten is tussen de verschillende regeringen over de subsidiariteitstoets die in het Verdrag tot vaststelling van een Europese Grondwet voorzien is. Minister Bourgeois hoopt op een "sterk engagement van het Vlaams parlement bij het voorafgaandelijk uitwerken van het samenwerkingsakkoord met de andere parlementen."

Bronnen: Het Belang van Limburg, 28 oktober 2005; Persbericht Vlaams ministerie van Buitenlands Beleid, 27 oktober 2005