Elektronische communicatie: Commissie treedt op tegen negen lidstaten om concurrentievoorwaarden op de markt te verzekeren

donderdag 13 oktober 2005

België, de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Polen en Slovenië zijn de landen die door de Europese Commissie in het vizier worden genomen bij een nieuwe reeks inbreukprocedures met betrekking tot de telecommunicatievoorschriften van de EU. De Europese Commissie heeft vandaag formele aanmaningsbrieven laten uitgaan naar zeven EU-lidstaten die tot dusver hebben nagelaten haar in kennis te stellen van de resultaten van evaluaties van de elektronische-communicatiemarkt die op grond van het EU-regelgevingskader voor elektronische communicatie vereist zijn.

Marktevaluaties zijn ontworpen om te verzekeren dat de regels steeds worden bijgewerkt om gelijke tred te kunnen houden met de veranderende markten en alleen worden toegepast wanneer zich een gebrek aan concurrentie voordoet. Alleen dominante exploitanten zouden verplichtingen opgelegd moeten krijgen. De lidstaten die bij dit aspect in deze nieuwe reeks inbreukprocedures zijn betrokken zijn België, de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Luxemburg, en Polen. Het sturen van een formele aanmaning is het eerste stadium van een inbreukprocedure uit hoofde van artikel 226 van het EG-Verdrag (niet-nakoming door een lidstaat van de op hem rustende verplichtingen). De betrokken lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren. Verder zijn inbreukprocedures ingeleid tegen Estland wegens juridische tekortkomingen bij de afbakening van de markten en de vaststelling van de overgangsregeling, alsook tegen Cyprus en Slovenië, waar de mate van onafhankelijkheid van de nationale regelgevende instantie op telecommunicatiegebied nog niet met de wettelijke vereisten van de EU in overeenstemming is. Vanwege een aanhoudend gebrek aan nummerportabiliteit is de inbreukprocedure tegen Malta het tweede stadium (met redenen omkleed advies) ingegaan.

"Het is van essentieel belang dat wij de gemeenschappelijke EU-regels toepassen om te kunnen verzekeren dat de concurrentie op de elektronische-communicatiemarkt van Europa kwalitatief hoogwaardige goederen en diensten kan opleveren die voor groei en werkgelegenheid onontbeerlijk zijn", zo stelde mevrouw Viviane Reding i, lid van de Commissie met bevoegdheid voor Informatiemaatschappij en media. "Ook hebben wij de marktevaluaties van de 25 nationale regelgevende instanties nodig om in 2006 het regelgevingskader met kennis van zaken te kunnen beoordelen. Daarom ben ik vastbesloten al het nodige te doen om te verzekeren dat de lidstaten zo spoedig mogelijk aan hun verplichtingen voldoen."

Het regelgevingskader voor elektronische communicatie is thans meer dan twee jaar van kracht in de EU-15, en 17 maanden in de EU-10. De lidstaten moesten ervoor zorgen dat hun nationale regelgevende instanties (NRI's), zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van het regelgevingskader, een eerste analyse uitvoerden van de mededingingssituatie op de markten in kwestie, alsmede een evaluatie van de op deze markten bestaande regelgeving. Terwijl het marktevaluatieproces in sommige lidstaten al vergevorderd is[1], hadden de zeven lidstaten waaraan vandaag een formele ingebrekestelling is toegestuurd, de Commissie, eind september, nog niet van de resultaten van enige marktevaluatie in kennis gesteld.

De Commissie zal verder de situatie blijven volgen in die lidstaten wier NRI's slechts van een gering aantal marktevaluaties kennis hebben gegeven en waar zeer weinig vooruitgang met de voltooiing van de werkzaamheden rond andere markten lijkt te worden gemaakt.

Terzelfder tijd zijn inbreukprocedures betreffende andere kwesties ingeleid tegen Estland (afbakening van markten en overgangsregeling), Cyprus en Slovenië (onafhankelijkheid van regelgevende instanties), terwijl er in het geval van Malta (naar aanleiding van een gebrek aan nummerportabiliteit) een met redenen omkleed advies is uitgebracht, het tweede stadium van een inbreukprocedure. Nadere bijzonderheden omtrent deze procedures zijn te vinden in Memo/05/372

Een volledig overzicht van de stand van uitvoering van de inbreukprocedures is beschikbaar op de website `implementation and enforcement' van het DG `Informatiemaatschappij en media':

http://europa.eu.int/information_society/policy/ecomm/implementation_enforcement/index_en.htm

Memo/05/372


[1] Zie perscommuniqué IP/05/926 van 14 juli 2005 voor verdere informatie over het marktevaluatieproces.