Het Europees Parlement sinds 1979: beschouwingen over een veranderende instelling

vrijdag 30 september 2005

Simone Veil zit de plenaire vergadering van 1979 voor

Simone Veil zit de plenaire vergadering van 1979 voor

Herinnert u zich 1979? Het was het jaar waarin Margaret Thatcher en Ayatollah Khomeini aan het bewind kwamen en de Sony Walkman het levenslicht zag. Dat jaar vonden ook de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In totaal werden 410 leden uit negen landen via algemene verkiezingen verkozen. Onder hen bevonden zich grote namen als Jacques Chirac, Willy Brandt en Nobelprijswinnaar John Hume.

Francis Wurtz, een Frans EP-lid van Unitair Links, die dat jaar werd verkozen, vertelt ons hoe hij de evolutie van het EP over de voorbije 26 jaar ziet. "De  invoering van de medebeslissingsprocedure en de toetreding van tien nieuwe lidstaten in 2004 waren ontegensprekelijk de belangrijkste veranderingen," aldus de heer Wurtz. Ook al is hij blij met deze nieuwe bevoegdheid, toch heeft hij het gevoel dat het Parlement wat aan de "romantiek" uit de eerste jaren heeft ingeboet. 

De EP-leden uit de tien nieuwe EU-landen, die in 2004 werden verkozen, zien het anders. Richard Falbr, een socialistisch Europarlementslid uit Tsjechië, vindt dat het Parlement in vergelijking met een nationaal parlement "meer in samenspraak en minder partijdig" te werk gaat. Ook al werkt hij nog maar kort bij de instelling (hij was waarnemer in 2003), toch vindt hij dat het aantal keren dat het Parlement stemmen moet uitbrengen "drastisch is toegenomen."

Zijn mening over de sfeer in het Parlement wordt  gedeeld door het Groene Europarlementslid uit Letland, Tatjana Ädanoka. Zij merkt op dat in post-Sovjetlanden als het hare, al wie "niet met je akkoord gaat meteen je vijand is." Hier vindt ze de mensen veel meegaander. "Mensen lijken respect te hebben voor tegengestelde meningen."

Bill Newton Dunn, een Brits liberaal Europarlementslid, is een andere overlevende uit de groep van 1979. Hij meent dat er in termen van de bevoegdheden van het Parlement "heel wat in positieve zin is veranderd." Hij herinnert zich hoe het Parlement in het begin in Straatsburg en in Luxemburg bijeenkwam, totdat de laatste plaats in een latere fase wegviel.

Sinds 1979 hebben er steeds om de vijf jaar verkiezingen plaatsgevonden voor het Europees Parlement, namelijk in 1984, 1989, 1994, 1999 en 2004. Tijdens de laatste verkiezingen werden er 732 leden uit 25 EU-landen verkozen.

REF.: 20050928STO00808