Interne markt: Commissie treedt op tegen 16 lidstaten die de EU-wetgeving over financiële diensten (marktmisbruik) niet hebben uitgevoerd

woensdag 3 augustus 2005

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedure in te leiden tegen 16 lidstaten omdat zij verscheidene richtlijnen over financiële diensten niet hebben uitgevoerd. De Commissie zal België, Cyprus, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden formeel verzoeken spoedig de nodige wetgeving goed te keuren voor in totaal 57 zaken die onder de richtlijnen over marktmisbruik vallen. Dit zal gebeuren in de vorm van met redenen omklede adviezen, de tweede fase van de inbreukprocedure krachtens artikel 226 van het EG-Verdrag. Als een lidstaat die een met redenen omkleed advies heeft ontvangen, niet binnen de voorgeschreven termijn (gewoonlijk twee maanden) antwoordt, kan de Commissie de kwestie aan het Europese Hof van Justitie voorleggen.

Commissaris Charlie McCreevy, bevoegd voor interne markt en diensten, zei hierover: "De afgelopen zes jaar hebben wij grote vooruitgang geboekt op weg naar een meer open, geïntegreerde en concurrerende Europese financiële markt. Sommige lidstaten hebben echter nog achterstand met de effectenrichtlijn. De agenda voor betere regelgeving gaat niet alleen over het maken van betere regelgeving maar ook over een betere uitvoering, tijdige omzetting in nationaal recht en doeltreffende handhaving ervan. Goede regelgeving die met de lidstaten en het Europees Parlement is overeengekomen, maar die niet op tijd ten uitvoer wordt gelegd, is volkomen nutteloos. Ik hoop dan ook dat deze inbreukprocedures de betrokken lidstaten ertoe zullen aanzetten snel te handelen en ik vraag ze dan ook met klem dit te doen."

Dit jaar loopt de wetgevingsfase van het Actieplan voor financiële diensten af. De voornaamste prioriteit van de Commissie voor de volgende vijf jaar is ervoor te zorgen dat de regelgeving in de hele EU ook daadwerkelijk in de praktijk wordt omgezet. De lidstaten moeten deze regelgeving juist en op tijd uitvoeren en vervolgens in de praktijk toepassen en streng handhaven.

Met het oog hierop heeft de Commissie besloten inbreukprocedures in te leiden tegen 16 lidstaten die hebben nagelaten de richtlijn over marktmisbruik (2003/6/EG) en haar drie technische uitvoeringsrichtlijnen (2003/124/EG, 2003/125/EG en 2004/72/EG) om te zetten. Deze inbreukprocedures hebben betrekking op 57 afzonderlijke zaken, omdat tegen een lidstaat een inbreukprocedure wordt ingeleid voor elke nog niet omgezette richtlijn over marktmisbruik. De uiterste datum voor de omzetting van deze richtlijnen was 12 oktober 2004. De Commissie heeft niet alleen deze procedures ingeleid, maar ook een ranglijst opgesteld voor alle wetgeving die onder de zogenoemde Lamfalussy-aanpak valt.

Deze heeft betrekking op kaderrichtlijnen die door de Raad en het Europees Parlement zijn goedgekeurd en op aanverwante uitvoeringsmaatregelen die door de Commissie zijn opgesteld en door middel van de comitologieprocedure zijn aangenomen (zie IP/05/857).

Voor de recentste informatie over inbreukprocedures voor elke lidstaat, kunt u terecht op de volgende website:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm