Debat in EP over minimumaccijns op tabaksfabrikaten van 57%

dinsdag 5 februari 2002, Giorgos KATIFORIS

Giorgos KATIFORIS (PES, GR)

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 92/79/EEG, Richtlijn 92/80/EEG en Richtlijn 95/59/EG wat de structuur en de tarieven van de accijns van tabaksfabrikaten betreft - Volume I en Volume II

Doc.: A5-0016/2002

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 5 februari 2002

Stemming : 5 februari 2002

Verslag aangenomen (325/151/50)

Het Parlement vindt dat er een minimumaccijns op tabaksfabrikaten geheven moet worden van 57% van de kleinhandelsprijs en 60 euro per 1.000 sigaretten, ofwel een minimumaccijns van 71% van de kleinhandelsprijs. De lidstaten moeten tussen de twee mogelijkheden kunnen kiezen. Op die manier is de minimumaccijns een haalbare kaart voor de kandidaat-landen, terwijl ook de norm die in de EU in een redelijk en continu tempo is gehaald, wordt geconsolideerd en het proportionaliteitsbeginsel wordt gewaarborgd. De Commissie had een minimumaccijns voorgesteld van 57% van de kleinhandelsprijs en 70 euro per 1.000 sigaretten.

Over het Commissievoorstel is in de Raad al een politiek akkoord bereikt, maar het Parlement meent dat dat in bepaalde lidstaten tot discriminatoire prijsstijgingen zal leiden en tot zelfs astronomische prijsstijgingen in de kandidaat-landen, terwijl de sigarettensmokkel zal toenemen.

Met andere amendementen wordt de definitie van sigaren en cigarillo's aangescherpt en wordt er bij de Commissie op aangedrongen voorstellen te doen voor een betere bestrijding van de sigarettensmokkel.

Het voorstel was in november vorig jaar al aan de plenaire voorgelegd, maar het werd toen terugverwezen naar de economische en monetaire commissie, omdat de Commissie weigerde de verwerping van het voorstel te aanvaarden.