EP stemt over BTW-tarifering voor elektronische diensten

donderdag 14 december 2000, José Manuel GARCÍA-MARGALLO Y MARFIL

José Manuel GARCIA-MARGALLO Y MARFIL (EVP/ED, E)

BTW - met elektronische middelen verrichte diensten

Doc.: A5-362/2000

Procedure : Raadpleging

Debat : 13 november 2000

Stemming : 14 december 2000

Verslag aangenomen (334/102/52)

Het belangrijkste doel van beide Commissievoorstellen is een oplossing te vinden voor de concurrentienadelen waarmee Europese bedrijven in de elektronische handel worden geconfronteerd in vergelijking met dienstverrichters uit derde landen. Dit concurrentienadeel is het gevolg van een aantal lacunes in de communautaire BTW-bepalingen die voor het merendeel bijna dertig jaar geleden werden ingevoerd, lang voordat Internet zich ontwikkelde tot een middel voor de internationale handel. De voorstellen betreffen voornamelijk diensten die van Internet kunnen worden gedownload, alsmede omroepdiensten die worden geleverd op basis van een abonnement of 'pay-per-view'.

Volgens de huidige bepalingen wordt op elektronische diensten van communautaire dienstverrichters altijd BTW geheven, ongeacht de plaats van gebruik. De diensten die van buiten de EU worden aangeboden, zijn evenwel niet aan BTW onderhevig. Zo wordt het communautaire bedrijfsleven benadeeld, zowel op de interne markt als op de wereldmarkt. De Commissie streeft ernaar gelijke concurrentievoorwaarden te scheppen, door op alle elektronisch aangeboden dienstverlening voor gebruik binnen de EU wel BTW te heffen, terwijl op diensten voor gebruik buiten de EU geen BTW zal worden geheven.

Om de administratieve verplichtingen binnen de perken te houden, hebben ondernemers uit derde landen slechts één enkele registratie nodig om in de interne markt zaken te doen. Bovendien wordt er een jaarlijkse drempel van 100.000 EUR voorgesteld waaronder een ondernemer uit een derde land van BTW wordt vrijgesteld.

Volgens het EP moet die drempel omlaag naar 40.000 euro. Verder heeft het bezwaar tegen de mogelijkheid voor buitenlandse bedrijven om zich slechts in één lidstaat te laten registreren om op de gehele interne markt te kunnen opereren. Die bedrijven zullen zich dan in het land met het laagste BTW-tarief laten registreren, waardoor andere lidstaten belangrijke inkomsten mislopen. Het EP dient daarom een amendement in om het de Commissie mogelijk te maken een verordening op te stellen voor een verrekeningssysteem van de belastingopbrengsten tussen de lidstaten.