Europese Raad van Stockholm
Verklaringen Raad en Commissie: Voorbereidende werkzaamheden Europese Raad te Stockholm
Debat : 14 maart 2001
Stemming : 15 maart 2001-03-15
Re solutie aangenomen ((308/33/23)
Het Parlement steunt de aanbevelingen van de Commissie voor de Top van Stockholm op 22 en 23 maart. Het dringt er bij de lidstaten op aan de toezeggingen van Lissabon gestand te doen en verwacht een zekere zelfkritiek van de Europese Raad. Het Parlement onderschrijft de doelstelling van een groei van 3% en volledige werkgelegenheid. Het wenst tastbare resultaten te zien van de liberalisering, structurele hervormingen een beter ondernemersklimaat en goede banen. Wel moet rekening worden gehouden met het milieu.
Het Parlement waarschuwt niet te veel doelstellingen te formuleren. De Europese Raad en de lidstaten kunnen zich beter houden aan de door de Commissie voorgestelde 28 structurele indicatoren en 7 achtergrondsindicatoren, met voortgangsverslagen. Hoewel het Parlement ook voor bench-marking is, waarschuwt het dat het bedrijfsleven niet met te veel rompslomp moet worden opgezadeld.
Het pact voor stabiliteit en groei blijft van belang. De regeringsleiders wordt verzocht de vakministers aan te sporen tot een zo snel mogelijk akkoord over liberaliseringen die de interne markt moeten voltooien, zoals voor de gas- en elektriciteitsmarkt en de post.
Het EP steunt ook het voorstel van de Commissie om snel het probleem van de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit aan te pakken. Aandacht moet verder worden besteed aan de demografische ontwikkelingen en een modernisering van de pensioenstelsels.
Het Parlement onderschrijft de opvatting van de Commissie dat besluiten nodig zijn over het Europese octrooirecht en het programma-Galileo. In het kader van risicokapitaal zal gekeken moeten worden naar overheidssteun. Er moet meer worden geïnvesteerd in research, tot wel 3% van het bnp. Hoewel modernisering van het Europese sociale model wenselijk wordt geacht, moet ook actie worden ondernomen om maatschappelijke uitsluiting tegen te gaan. Met het oog op de uitbreiding is een herziening nodig van de structurele steunprogramma's. In de toekomst zullen ook de kandidaat-lidstaten bij het Lissabon-proces betrokken moeten worden, terwijl breder overleg met betrokken partijen plaats moet vinden.