EP debatteert in tweede lezing over oprichting Europese Voedselautoriteit

dinsdag 11 december 2001, Phillip WHITEHEAD

Phillip WHITEHEAD (PES, UK)

Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van de verordening tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Voedselautoriteit en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden

 

Doc.: A5-0416/2001

Procedure : Medebeslissing, tweede lezing

Debat : 11 december 2001

Stemming: 11 december 2001

Aanbeveling aangenomen

Ongeveer de helft van de 189 door het Parlement in eerste lezing ingediende amendementen zijn door de Raad overgenomen in zijn gemeenschappelijk standpunt. Ondanks dit resultaat blijven er volgens rapporteur Phillip WHITEHEAD (PES, UK) van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid het Parlement nog verbeteringen nodig. Het Parlement stelt daarom wijzigingen Hij stelt daarom amendementen voor betreffende de samenstelling van het bestuur van de Europese Voedselautoriteit (geen 16 maar 14 2 leden, waarvan 4 leden afkomstig moeten zijn uit consumentenorganisaties), de democratische verantwoording, de transparantie, de onafhankelijkheid en de locatie vestigingsplaats van de in te stellen Autoriteit.

De criteria voor de onafhankelijkheid en de vestigingsplaats van de Europese Voedselautoriteit zijn door het Parlement uit de ontwerp-verordening gehaald en opgenomen in de wetgevingsresolutie. Op deze manier voorkomt het Parlement een verzoeningsprocedure over uitsluitend deze criteria en zal derhalve de Autoriteit voor Voedselveiligheid sneller van start kunnen gaan. Het Parlement hoopt dat de Europese Top van Laken rekening zal houden met de criteria van het Parlement zoals die nu zijn verwoord in de wetgevingsresolutie. De commissie milieubeheer Het Parlement is unaniem van mening dat het begrip veiligheid terug te vinden moet zijn in de naamgeving van de Autoriteit. Vandaar dat de commissie het Parlement voorstelt Europese Voedselautoriteit te vervangen door Autoriteit voor voedselveiligheid. De autoriteit moet volgens de commissie het Parlement gefinancierd worden uit Europese begrotingsmiddelen. Het Parlement De commissie stelt ook aanscherping voor van de regels betreffende het melden van verdachte producten in de markt. Indien, volgens het Parlement de commissie , levensmiddelenbedrijven en diervoederproducenten reden hebben om aan te nemen dat er sprake is van verdachte producten moeten zij dit melden aan de bevoegde autoriteiten.