EP-verslag associatie-overeenkomst EU/Algerije

donderdag 10 oktober 2002, Raimon OBIOLS i GERMÀ

Raimon OBIOLS i GERMA (PES, E)

Voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten enzerzijds, en de Democratische Volksrepubliek Algerije anderzijds

Doc.: A5-0299/2002

Procedure : Instemming

Debat : 9 oktober 2002

Stemming : 10 oktober 2002

Verslag aangenomen

Het Parlement stemt in met het voorstel van de Commissie voor de sluiting van een associatieovereenkomst tussen de EU en Algerije. Wel plaatst het in een bijgaande resolutie enkele kanttekeningen bij de huidige situatie in Algerije.

De overeenkomst vervangt de in 1976 ondertekende samenwerkings-overeenkomst en de overeenkomst inzake EGKS-producten en voorziet onder andere in de vorming van een vrijhandelszone voor een periode van twaalf jaar, samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding, landbouw, vervoer, toerisme en douane. Tevens bevat de overeenkomst bepalingen over samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken, waaronder een aanpak van illegale immigratie en bestrijding van terrorisme. Het EP is van mening dat een associatieovereenkomst een oplossing van de economische, politieke en mensenrechtelijke problemen in Algerije dichterbij kan brengen.