EP-resolutie associatie-overeenkomst met Libanon

donderdag 16 januari 2003, Elmar BROK

Elmar BROK (EVP/ED, D)

Ontwerpresolutie over het sluiten van een associatieovereenkomst met de Republiek Libanon

Doc.: B5-0641/2002

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 15 januari 2003

Stemming : 16 januari 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Naar aanleiding van de mondelinge vragen van Elmar BROK (EVP/ED, D) neemt het EP een resolutie aan over de associatieovereenkomst met Libanon. In de resolutie wijst het Parlement erop dat respect voor de mensenrechten een essentieel onderdeel van de overeenkomst vormt. Het EP roept Libanon daarom op om de doodstraf af te schaffen, het Antifolterverdrag van de VN te ratificeren en de bevoegdheden van de militaire rechtspraak duidelijk af te bakenen. Het Parlement dringt er tevens op aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te beschermen. In dat verband uit het EP zijn verontrusting over de sluiting van het televisiestation MTV in september en over het feit dat journalisten die kritisch staan ten opzichte van de regering worden lastiggevallen.

Libanon wordt opgeroepen een actieve rol in de regio te spelen en mee te helpen aan de totstandkoming van een duurzame vrede in het Midden-Oosten. De solidariteit die Libanon met het Palestijnse volk toont door Palestijnse vluchtelingen op te nemen, wordt verwelkomd. Het Parlement roept Libanon op het Vluchtelingenverdrag te ratificeren en roept de Unie en Libanon op om de associatieovereenkomst op zo'n manier uit te voeren, dat de Palestijnse vluchtelingen er van kunnen profiteren.

Tenslotte zegt het Parlement ervan overtuigd te zijn dat Libanon de aangegane verplichtingen op het gebied van judiciële samenwerking zal eerbiedigen, dat het de rechtsstaat zal eerbiedigen, evenals de internationale afspraken met betrekking tot het wiswassen van geld en de strijd tegen de georganiseerde misdaad.