EP-verslag associatie-overeenkomst EG/Chili

woensdag 12 februari 2003, José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA

José Ignacio SALAFRANCA SANCHEZ-NEYRA (EVP/ED, E)

Voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds, en de Republiek Chili anderzijds

Doc.: A5-0017/2003

Procedure : Instemming

Debat : 11 februari 2003

Stemming : 12 februari 2003

Verslag aangenomen

Het Europees Parlement stemt in met de sluiting van een associatieovereenkomst met Chili. Het gaat om de meest vergaande overeenkomst die de EU ooit heeft gesloten met een derde land. Het akkoord is gebaseerd op drie pijlers: politieke dialoog, handel en samenwerking. Artikel 1 van de overeenkomst omvat de democratische clausule die stelt dat de democratische beginselen en de inachtneming van de mensenrechten essentiële onderdelen van de overeenkomst zijn.

Op het gebied van de handel is er sprake van een verlaging van de douanetarieven die veel verder gaat dan de verplichtingen die door de Wereldhandelsorganisatie worden opgelegd. De EU zal de tarieven voor importen van landbouwproducten uit Chili tot 1 januari 2012 geleidelijk met 97% verlagen. Op het gebied van samenwerking zijn er bepalingen opgenomen over de bestrijding van het terrorisme, over de wederopneming van illegale immigranten en over de bestrijding van drugs en de georganiseerde misdaad.