EP akkoord met oprichting Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging

woensdag 19 november 2003, Reino PAASILINNA

Reino PAASILINNA (PES, FIN)

Voorstel voor een verordening tot oprichting van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging

 

Doc.: A5-0353/2003

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 18 november 2003

Stemming : 19 november 2003

Verslag aangenomen

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor de oprichting van een Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging. Dat agentschap krijgt als taak de Unie te beschermen tegen grootschalige uitval van netwerken, computer crashes, virusaanvallen en ongeoorloofde onderschepping van data- en communicatieverkeer. Het Parlement neemt een aantal compromisamendementen aan met betrekking tot de taakomschrijving van het toekomstige agentschap, zijn operationele structuur, de evaluatie van de werkzaamheden van het agentschap en de zetel van de nieuwe organisatie (voorlopig Brussel, "tenzij de lidstaten anders overeenkomen."). De aanname van het compromis tussen de Raad en het EP maakt het mogelijk de wetgevingsprocedure in eerste lezing af te ronden.

Het Parlement neemt een compromisamendement aan dat bepaalt dat het agentschap niet alleen als taak krijgt de netwerkveiligheid te garanderen, maar ook als taak krijgt een cultuur van netwerk- en informatiebeveiliging te ontwikkelen in het belang van burgers, consumenten, ondernemingen en de publieke sector, om aldus bij te dragen tot de soepele werking van de interne markt. De belangrijkste taak van het agentschap is echter om assistentie en advies te verlenen aan de Commissie en de lidstaten.

De Commissie heeft voorgesteld dat de Raad van Bestuur van het agentschap zal bestaan uit zes door de Raad benoemde vertegenwoordigers, zes door de Commissie benoemde vertegenwoordigers, twee vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en één namens de consumenten. In een aangenomen compromisamendement bepaalt het EP dat de Raad van Bestuur zal bestaan uit één vertegenwoordiger van elke lidstaat, drie door de Commissie benoemde vertegenwoordigers, alsmede drie vertegenwoordigers zonder stemrecht voorgedragen door de Commissie en benoemd door de Raad. Deze laatste drie personen vertegenwoordigen de ICT-sector, consumentenorganisaties en deskundigen op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging.

Voor de eerste keer stelt de Commissie voor een agentschap voor een beperkte duur op te richten: het agentschap wordt opgericht voor de periode 1 januari 2004 tot 31 december 2008. Een compromisamendement bepaalt dat de Commissie binnen drie jaar na de start van het agentschap het functioneren ervan evalueert. Bij die evaluatie richt de Commissie zich met name op de vraag of het agentschap na 31 december 2008 moet blijven voortbestaan.