EP stelt voorwaarden functioneren Europees Agentschap voor maritieme veiligheid

donderdag 12 februari 2004, Emmanouil MASTORAKIS

Emmanouil MASTORAKIS (PES, GR)

Verslag over het voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1406/2002 tot oprichting van een Europees Agentschap voor maritieme veiligheid

 

Doc.: A5-0021/2004

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 11 februari 2004

Stemming : 12 februari 2004

Verslag aangenomen

Het Europees Parlement bakent de verantwoordelijkheid van het Agentschap op het gebied van de maritieme beveiliging af. Het EP wil namelijk niet dat het Agentschap activiteiten gaat uitvoeren die moeilijk te controleren zijn.

In 2001, na de ramp met de olietanker Erika, presenteerde de Commissie een voorstel voor een verordening tot oprichting van een Europees Agentschap voor maritieme veiligheid, een technisch orgaan belast met het tot stand brengen van een hoog, uniform en efficiënt niveau van veiligheid van de zeevaart en het voorkomen van verontreiniging door schepen in de Gemeenschap. Naar aanleiding van de ramp met de olietanker Prestige voor de kust van Frankrijk in november van vorig jaar stelt de Commissie nu voor de bevoegdheden van het Agentschap uit te breiden.

Het voorstel bepaalt dat het Agentschap over de financiële middelen zal beschikken om met speciale schepen de verontreiniging te bestrijden, indien hierom door een lidstaat wordt gevraagd en onder het gezag van deze laatste. Daarnaast krijgt het Agentschap een bepaalde bevoegdheid met betrekking tot de beveiliging tegen terroristische aanslagen.