EP: Bulgarije ligt op koers voor toetreding

donderdag 11 maart 2004, Geoffrey VAN ORDEN

Geoffrey VAN ORDEN (EVP/ED, VK)

Verslag over de vorderingen van Bulgarije op de weg naar toetreding

Doc.: A5-0105/2004

Procedure : Initiatief

Debat : 10 maart 2004

Stemming : 11 maart 2004

Verslag aangenomen

Het Parlement feliciteert Bulgarije met het feit dat het zesentwintig van de eenendertig onderhandelingshoofdstukken voorlopig heeft afgerond. Het EP vraagt spoedige voorstellen van de Commissie, het Voorzitterschap en de lidstaten om Bulgarije in staat te stellen de onderhandelingen begin 2004 te voltooien. Het Parlement wijst op de positieve stappen die zijn ondernomen om wettelijke maatregelen ter bestrijding van corruptie vast te stellen. Tegelijkertijd dringt het EP aan op meer systematische maatregelen tegen fraude en omkoping en verwacht hij meer vooruitgang bij de uitvoering van anti-corruptiemaatregelen. Het Parlement dringt er bij Bulgarije op aan dat het zijn inspanningen voortzet om een efficiënt en betrouwbaar justitieel systeem te waarborgen.

De leden verwelkomen het verbeterde wettelijk kader voor de bescherming van kinderen in Bulgarije en verwacht een aanzienlijke verbetering in de levensomstandigheden van de kinderen in instellingen. De leden zijn verontrust over het grote aantal kinderen dat voor internationale adoptie wordt opgegeven, waarvan 90% van Roma-afkomst is. De parlementariërs dringen erop aan dat internationale adoptie slechts in laatste instantie wordt overwogen. Het welzijn van kinderen en niet het financiële voordeel voor een gezin, instelling of tussenpersoon moet op de eerste plaats komen.

Het Parlement erkent dat meer ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn om de barrières tussen de Romagemeenschap en de Bulgaarse maatschappij op te heffen. Dat is een tweerichtingsproces: enerzijds moedigt het EP de regering aan om voort te gaan met haar beleid ter bevordering van de integratie van de Romagemeenschap. Anderzijds worden de vertegenwoordigers van de Romagemeenschap opgeroepen de sociale en structurele problemen in de levenswijze van de Roma in kaart te brengen en te helpen bij het uitvoeren van maatregelen om veranderingen door te voeren binnen de Romagemeenschap. Het Parlement verwacht dat Bulgarije zorgvuldig de situatie van de Roma-vrouwen volgt, die dubbel worden gediscrimineerd: omdat zij vrouw zijn én omdat zij tot een minderheid behoren. Verder vraagt het Parlement op het sociale vlak nog aandacht voor het verbeteren van de zorg voor mensen met een mentale of andere handicap, het blijvende probleem van de mensenhandel en het verbeteren van het rechtsbijstandssysteem.

Op economisch gebied prijst het EP Bulgarije voor zijn goed functionerende markteconomie. Het EP moedigt de regering aan voort te gaan met haar programma van economische hervormingen. Het EP verwelkomt de groei van het BBP van 4,8% in 2002 en de daling van de inflatie van 7,4% in 2001 tot 5,8% in 2002. Ook is het Parlement onder de indruk van de strikte houding van Bulgarije op fiscaal gebied, waardoor het land in staat is gesteld een stijging van het huidige tekort op de lopende rekeningen te voorkomen en vorderingen te maken bij het terugdringen van de schuld.

Met betrekking tot het acquis communautaire vragen de afgevaardigden Bulgarije dat het een einde maakt aan de vereiste voor EU-onderdanen om een permanente verblijfsvergunning te hebben om economische activiteiten uit te oefenen in Bulgarije. De leden spreken verder hun bezorgdheid uit over het capaciteitsgebrek voor de opname van de landbouwfondsen (het SAPARD-programma kende in 2003 een uitvoeringspercentage van slechts 33%). De leden zijn bovendien verontrust over het feit dat de voorschriften inzake het vervoer van dieren niet voldoen aan de EU-normen. Bulgarije wordt verzocht snel maatregelen te nemen ter vermindering van het lijden van dieren.

Het Parlement verwelkomt de toetreding van Bulgarije tot de NAVO die tegen medio 2004 wordt verwacht. Het concludeert dat de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije zonder noemenswaardige problemen verlopen en op schema liggen. Het Parlement dringt erop aan dat het tijdsschema voor de toetreding van Bulgarije tot de EU niet verbonden wordt met dat van andere kandidaatlanden. Tenslotte dringt het EP erop aan dat Bulgarije zijn toezegging nakomt en de kerncentrale van Kozlodoej sluit. Raad en Commissie moeten overwegen voor de sluiting aanvullende financiële steun te verlenen.