EP na tweede lezing akkoord met Open skies overeenkomsten

dinsdag 30 maart 2004, Ingo SCHMITT

Ingo SCHMITT (EVP/ED, D)

Aanbeveling voor de tweede lezing betreffende het gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van de verordening inzake onderhandelingen over en de uitvoering van overeenkomsten inzake luchtdiensten tussen lidstaten en derde landen

Doc.: A5-0179/2004

Procedure : Medebeslissing, tweede lezing

Debat : geen

Stemming: 30 maart 2004

Gemeenschappelijk standpunt aangenomen

Het Parlement neemt nog twee technische amendementen aan op het gemeenschappelijk standpunt. Het voorstel heeft als doel het de Gemeenschap mogelijk te maken overeenkomsten met derde landen inzake luchtdiensten af te sluiten. Het voorstel volgt op een uitspraak van het Hof van Justitie van 5 november 2002, dat de lidstaten niet gerechtigd zijn bilaterale 'open luchtruim' ( open skies) overeenkomsten met derde landen te sluiten. Deze overeenkomsten werden in de jaren negentig gesloten tussen afzonderlijke lidstaten en de VS en omvatten regels voor de toekenning van verkeersrechten, vergunningen voor exploitanten van luchtdiensten, het intrekken van vergunningen, eerlijke concurrentie, het vaststellen van tarieven en de veiligheid van de burgerluchtvaart. Volgens het Hof zijn de afzonderlijke lidstaten echter niet gerechtigd dergelijke overeenkomsten met derde landen af te sluiten, omdat de Gemeenschap reeds bepalingen terzake heeft vastgesteld waarbij gemeenschappelijke regels worden ingevoerd.

Als reactie op het arrest van het Hof stelt de Europese Commissie nu drie maatregelen voor:

  • het ontwikkelen van een rechtsgrondslag voor de betrekkingen tussen de Gemeenschap en de VS op luchtvaartgebied;
  • het vaststellen van een juridisch kader voor lopende onderhandelingen over overeenkomsten inzake luchtdiensten;
  • het op passende wijze afbakenen van de bevoegdheden van de Gemeenschap en de lidstaten inzake internationale betrekkingen op het gebied van luchtvervoer.

    Aan het verdere traject wordt invulling gegeven middels een stappenplan: de eerste fase zal bestaan uit onderhandelingen tussen de Gemeenschap en de VS over een 'open luchtruim' voor het luchtvervoer. In de tweede fase moet de Raad de Commissie het mandaat geven om met alle derde landen die reeds over een geliberaliseerde markt voor luchtdiensten beschikken of welwillend tegenover liberalisering staan, onderhandelingen te beginnen. Tot slot zou in de derde fase een begin gemaakt kunnen worden met onderhandelingen over overeenkomsten tussen de Gemeenschap en staten die, wat de luchtdiensten betreft, hun markt nog niet hebben geliberaliseerd.