EP wil onderzoek naar milieugevolgen van hoogactieve scheepssonar

donderdag 28 oktober 2004, Karl-Heinz FLORENZ

Karl-Heinz FLORENZ (EVP-ED, DE), namens de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Ontwerpresolutie naar aanleiding van mondelinge vraag B6-0018/2004 over de milieugevolgen van hoogactieve scheepssonar

Doc.: B6-0089/2004

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 28 oktober 2004

Stemming : 28 oktober 2004

Ontwerpresolutie aangenomen (441-15-14)

Het Parlement dringt er bij de Europese Unie en haar lidstaten op aan om een moratorium in te stellen voor het gebruik van hoogactieve scheepssonar totdat er een volledige beoordeling heeft plaatsgehad van de milieugevolgen voor zeezoogdieren en vissen. Het EP dringt er bij de lidstaten op aan om zich in NAVO-verband in te zetten voor de instelling van moratoria en beperkingen op het gebruik van hoogactieve sonar in het scheepsverkeer. Bij de lidstaten wordt erop aangedrongen om het gebruik van hoogactieve sonar in de wateren die onder hun jurisdictie vallen onmiddellijk te beperken.

De leden verzoeken de lidstaten om de massale sterfte van zeezoogdieren in de EU-wateren die verband houdt met hevige geluidsoverlast te onderzoeken. De leden dringen er bovendien bij de Europese Commissie op aan een onderzoek in te stellen naar de mogelijke gevolgen voor het mariene milieu van het gebruik van hoogactieve scheepssonar en de effecten van de huidige praktijk op basis van de informatie van de lidstaten te beoordelen.

Het EP verzoekt de Commissie en de lidstaten een multinationale taskforce op te zetten die internationale overeenkomsten moet opstellen waarin de geluidsniveaus in de wereldzeeën worden gereguleerd. Samenwerking op defensiegebied moet ervoor zorgen dat technologieën waarvan mag worden aangenomen dat zij onnodige schade veroorzaken aan het milieu en andere communautaire belangen (zoals de visserij), worden vermeden.

In wetenschappelijke kring en in de publieke opinie bestaat groeiende bezorgdheid na een reeks gedocumenteerde massale sterftes van walvisachtige zoogdieren die verband houden met het gebruik van hoogactieve middengolfsonar in kustgebieden. Uit steeds meer onderzoek, onder andere door achttien Europese wetenschappers gepubliceerd in Nature (9 oktober 2003), blijkt dat zeer luide sonargeluiden die worden geproduceerd door hoogactieve scheepssonars een ernstige bedreiging vormen voor zeezoogdieren, vissen en andere zeefauna.