EP stemt in met toetreding Bulgarije en Roemenië tot de EU

woensdag 13 april 2005, Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOP

Het Parlement keurt met een grote meerderheid de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie goed: 497 stemmen voor, 93 tegen, bij 71 onthoudingen in het geval van Roemenië en 522 stemmen voor, 70 tegen, bij 69 onthoudingen in het geval van Bulgarije. Op het laatste moment, enkele minuten voor de stemming, slaagde het Parlement erin de Raad te dwingen de begrotingsprerogatieven van het EP te respecteren. Zeer tegen de zin van het EP had de Raad in de toetredingsverdragen voor beide landen de middelen vastgelegd die deze landen tot 2009 van de Unie zouden ontvangen. De overeenkomst die het Parlement nu met de Raad heeft gesloten houdt ook in dat de financiering van de toetreding niet ten koste zal gaan van bestaande meerjarenprogramma's.

Eerder had het EP reeds de toezegging van de Raad en de Commissie gekregen, dat het betrokken blijft bij de eventuele beslissing de toetreding van (een van) voornoemde landen met een jaar uit te uitstellen. Deze toezegging is belangrijk voor het Parlement, daar het twintig maanden voor de toetreding reeds haar fiat voor toetreding dient te geven, hetgeen uitzonderlijk lang van tevoren is. Het Parlement zal nu worden betrokken bij de eventuele toepassing van de zogenaamde uitstelclausule: wanneer Bulgarije of Roemenië onvoldoende vorderingen boekt, kan de toetreding met een jaar worden uitgesteld. Deze clausule is een novum in toetredingsverdragen.

In een begeleidende resolutie inzake Bulgarije stelt het EP dat het land goede vooruitgang heeft geboekt. Het Parlement verwelkomt het afgekondigde "Decennium voor de Integratie van de Roma" en de maatregelen om de huisvesting te verbeteren in steden die voornamelijk door Roma bewoond worden. Het EP heeft echter ook kritiek: het Bulgaarse parlement is er niet in geslaagd om nieuwe strafmaatregelen aan te nemen om de corruptie op een efficiënte manier te bestrijden, er zijn grotere inspanningen nodig om de georganiseerde misdaad te bestrijden en er moet een eind worden gemaakt aan de segregatie van Romakinderen op scholen. Verder moet de werkloosheid worden teruggebracht en de gezondheidszorg worden verbeterd. De leden uiten hun bezorgdheid over de energievoorziening in het land, nu er een overeenkomst is gesloten over de sluiting van de Kozloduy kerncentrale. De leden roepen de Raad dan ook op in deze flexibeler te zijn.

In een gelijkaardige resolutie over Roemenië, prijst het Parlement de doorgevoerde hervormingen en steunt het de beloftes die de nieuwe regering heeft gedaan met betrekking tot toename van de persvrijheid, verbetering van scholen en deelname aan het "Decennium voor de Integratie van de Roma". Anderzijds constateert het EP ook serieuze tekortkomingen, zoals het uitblijven van administratieve en juridische hervormingen en het gebrek aan vooruitgang in de bestrijding van corruptie, vooral van corruptie door hooggeplaatste personen. Bovendien moet Roemenië meer doen om geweld tegen en discriminatie van minderheden uit te roeien, de situatie van psychiatrische patiënten te verbeteren, de grenscontroles te verbeteren en de wetten inzake overheidssteun beter toe te passen. Ook moet het land meer doen aan milieubescherming.

Geoffrey VAN ORDEN (EVP-ED, UK)

Aanbeveling over het verzoek om toetreding tot de EU van de Republiek Bulgarije

Doc.: A6-0082/2005

Procedure : Instemming

Aanbeveling aangenomen (522-70-69)

Geoffrey VAN ORDEN (EVP-ED, UK)

Verslag over het verzoek van de Republiek Bulgarije om het lidmaatschap van de Europese Unie

Doc.: A6-0078/2005

Procedure : Initiatief

Verslag aangenomen (534-85-38)

Pierre MOSCOVICI (PES, FR)

Aanbeveling over het verzoek om toetreding tot de EU van de Republiek Roemenië

Doc.: A6-0083/2005

Procedure : Instemming

Aanbeveling aangenomen (497-93-71)

Pierre MOSCOVICI (PES, FR)

Verslag over het verzoek van de Republiek Roemenië om het lidmaatschap van de Europese Unie

Doc.: A6-0077/2005

Procedure : Initiatief

Verslag aangenomen (564-59-41)

Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOP (PES, ES) en Reimer BÖGE (EVP-ED, DE)

Verslag over de financiële gevolgen van de toetreding van Roemenië en Bulgarije

Doc.: A6-0090/2005

Procedure : Initiatief

Verslag aangenomen

Debat : 12 april 2005

Stemming : 13 april 2005