EP stemt in met Protocol EU/Zwitserland inzake vrij verkeer van personen

donderdag 28 april 2005, Timothy KIRKHOPE

Timothy KIRKHOPE (EVP-ED, UK)

Verslag betreffende het voorstel voor een besluit over het sluiten van een protocol bij de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Zwitserse Bondsstaat anderzijds, over het vrij verkeer van personen, in verband met de participatie, als contractpartijen van de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek, als gevolg van hun toetreding tot de Europese Unie

Doc.: A6-0058/2005

Procedure : Instemming

Debat : geen

Stemming : 28 april 2005

Verslag aangenomen

Het Parlement stemt in met de sluiting van het protocol met Zwitserland inzake het vrije verkeer van personen. Nadat Zwitserland in 1992 aansluiting bij de Europese Economische Ruimte van de hand had gewezen, is een aantal bilaterale overeenkomsten gesloten, om de eventuele negatieve gevolgen van deze afwijzing tot een minimum te beperken. Een van deze overeenkomsten behelsde het vrije verkeer van personen. Deze overeenkomst is de enige overeenkomst die niet automatisch werd uitgebreid tot de nieuwe lidstaten na de uitbreiding van de EU in mei 2004. Derhalve hebben Zwitserland en de EU onderhandelingen moeten voeren over het sluiten van een protocol bij de overeenkomst dat de toepassing daarvan uitbreidt tot de nieuwe lidstaten van de Europese Unie.

Het protocol geeft Zwitserland het recht grenzen te stellen aan de aantallen werknemers en zelfstandigen uit de Tsjechische Republiek, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Slovenië en de Slowaakse Republiek die een verblijfsvergunning aanvragen voor langer dan een jaar en voor periodes van vier maanden tot één jaar. In eerste instantie gelden deze quota voor drie jaar (tot 31 mei 2007), maar ze kunnen met twee jaar worden verlengd (tot 31 mei 2009). Ingeval van een ernstige verstoring van de arbeidsmarkt of dreiging daarvan kunnen toegangbeperkende quota tot 30 april 2011 worden gehandhaafd. Over het gehele tijdvak 2005 - 2011 stijgen de quota voor nieuwe verblijfsvergunningen (van 900 tot 3.000 voor de langere termijn en van 9.000 tot 29.000 voor de korte termijn).

De sluiting van het onderhavige protocol zal in Zwitserland waarschijnlijk worden onderworpen aan een referendum, dat mogelijk wordt gehouden op 25 september 2005. Indien het protocol niet de steun van de meerderheid krijgt, ontstaat voor de Unie een situatie waarin haar burgers op twee verschillende manieren worden behandeld: de burgers van de oude lidstaten kunnen een beroep doen op het vrije verkeer, de burgers van de nieuwe lidstaten niet.