EP stemt over wederkerigheid in visavrijstellingen

donderdag 28 april 2005, Henrik LAX

Henrik LAX (ALDE/ADLE, FI)

Verslag over het voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 wat betreft het wederkerigheidsmechanisme

Doc.: A6-0065/2005

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 27 april 2005

Stemming : 28 april 2005

Verslag aangenomen

De EU wordt geconfronteerd met een aantal derde landen die EU-burgers uit een of meer lidstaten die die landen willen bezoeken, een visumplicht opleggen, terwijl de onderdanen van deze derde landen niet visumplichtig zijn in de EU. Momenteel verlangen negentien derde landen waarvan de onderdanen door de EU zijn vrijgesteld van de visumplicht, een visum voor burgers uit tenminste één nieuwe lidstaat. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een verordening waarin zij een 'reciprociteitsmechanisme' introduceert. Volgens dit mechanisme probeert de Commissie gedurende zes maanden met diplomatieke middelen om de betrokken derde landen alsnog tot wederkerigheid te bewegen. Indien dat niets oplevert, kan de Commissie besluiten onderdanen uit deze landen een visumplicht op te leggen.

Het Parlement vindt het voorstel van de Commissie te vrijblijvend. Het EP wil dat, wanneer een derde land na een tweede termijn van zes maanden de visumplicht nog altijd handhaaft, de Commissie verplicht wordt een voorstel voor maatregelen in te dienen. Dit voorstel kan een herinvoering van de visumplicht voor onderdanen van het derde land behelzen, maar kan ook verder gaan. Het Parlement denkt daarbij aan het herzien van samenwerkingsovereenkomsten, de opschorting van de politieke dialoog, uitsluiting van het land van het systeem van algemene handelspreferenties van de EU, bevriezing van de financiële bijstand of handelssancties. De Raad moet zich dan binnen drie maanden met gekwalificeerde meerderheid van stemmen over dit voorstel van de Commissie uitspreken.

Het wederkerigheidsmechanisme zal gelden voor alle Schengen-lidstaten, dat is voor alle lidstaten behalve het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het geldt daarmee ook voor de nieuwe lidstaten, hoewel deze momenteel nog niet ten volle deelnemen aan het Schengen-acquis.