Deens referendum over EU-grondwet op losse schroeven

dinsdag 14 juni 2005

Het is onwaarschijnlijk dat Deense kiezers zich op 27 september 2005 zullen uitspreken over de Europese Grondwet. Op die dag staat het referendum over de EU-grondwet op de agenda, maar nu Nederlandse en Franse kiezers de grondwet hebben verworpen heeft een referendum in Denemarken momenteel geen zin. Dit zei de Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moller gisteren op een persconferentie in Brussel.

Tot nu toe hebben 13 van de 25 landen zich uitgesproken over de Europese Grondwet. Na het Nederlandse en Franse 'nee' lijken de regeringsleiders aan te koersen op een periode van bezinning. Volgens Per Stig Moller kunnen zich tijdens deze denkpauze nieuwe gedachten over de Europese Grondwet ontwikkelen. De minsiter acht het dan weinig zinvol om de Deense kiezers de gang naar de stembus te laten maken.

Vorige week kondigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw al aan dat het referendum in Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Het referendum in Luxemburg, dat plaatsvindt op 10 juli, lijkt wel door te gaan. In Polen, Portugal en Tsjechië twijfelt men of het houden van het voorgenomen referendum nog zin heeft. Er zal meer duidelijkheid zijn na de Europese top van 16 en 17 juni, als Europese leiders zich uitspreken over de te volgen stappen.

Bron: EU Observer, 14 juni 2005