Europese Grondwet: steeds meer landen haken af

woensdag 8 juni 2005

De lidstaten die de Europese Grondwet nog niet hebben goedgekeurd, worstelen met het bepalen van de te volgen koers. Enerzijds vinden veel politici dat het volk de kans moet krijgen zich over het document uit te spreken. Anderzijds dringt langzaam maar zeker het besef door dat stemmen weinig zin meer lijkt te hebben na het Franse en Nederlandse nee, en de Britse aankondiging het referendum voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Zo meldde de Poolse president Aleksander Kwasniewski gisteren dat een referendum in Polen geen zin meer heeft als tijdens de Europese top van 16-17 juni 2005 geen knopen worden doorgehakt. Twee dagen geleden kondigde de Poolse minister van Buitenlandse Zaken nog aan dat het Poolse referendum zeker doorgang zal vinden.

Ook het referendum in Tsjechië staat nu op losse schroeven. De Tsjechische premier Jiri Paroubek zei in een interview met de BBC dat de opschorting van het Britse referendum na het Frans en Nederlandse 'nee' een Tsjechische volksraadpleging onmogelijk heeft gemaakt.

Bron: De Tijd, 8 juni 2005