Polen, Ierland en Denemarken houden vast aan referenda over grondwet

dinsdag 7 juni 2005

De voorgenomen referenda in Polen, Ierland en Denemarken over de Europese Grondwet gaan door, ondanks het Franse 'non' en het Nederlandse 'nee' tegen de grondwet. Dat blijkt uit uitlatingen van de drie regeringen.

De Poolse minister van Buitenlandse zaken Rotfeld zei dat Fransen, Nederlanders en Britten niet voor hen besluiten; ze beslissen zelf. Een duidelijk Pools 'ja' zou de positie van Polen aanzienlijk versterken, aldus Rotfeld. Het referendum zou gelijk met de presidentsverkiezingen van 9 oktober plaats kunnen vinden.

De Ierse regering zegt dat het Britse besluit het referendum op te schorten geen verschil maakt, de voorbereidingen voor het referendum gaan door. De Deense premier Rasmussen vindt dat de Denen hun mening moeten kunnen geven. Hij merkte wel op dat dat alleen zin heeft als duidelijk is waarover ze zich kunnen uitspreken. Als de grondwet geen kans meer maakt, is een referendum niet zinvol.

Veel Europese diplomaten verwachten dat het ratificatieproces wordt bevroren. Maar algemeen bestaat de vrees dat het 'doodverklaren' van de Europese Grondwet als een belediging wordt opgevat voor de elf landen die de grondwet al hebben goedgekeurd.

Bron: EU Observer