EU-programma voor economische groei loopt averij op door Frans en Nederlands 'nee'

vrijdag 3 juni 2005

Het economische hervormingsbeleid van de Europese Unie komt door het Franse en Nederlandse 'nee' onder druk te staan. Dit verwachten diverse "Brusselse" prominenten. Gisteren verklaarde Wim Duisenberg i, voormalig directeur van de Europese Centrale Bank, dat hij pessimistisch is over de toekomst van de structurele hervormingen die Europa moet doorvoeren. Het adviesbureau PWC vreest dat Europa nu veel tijd gaat verdoen aan 'intern navelstaren', terwijl essentiële zaken als investeren in een kenniseconomie en voltooiing van de interne markt nodig zijn.

De vertegenwoordiger van MKB Nederland in Brussel denkt dat de Europese Commissie nog voorzichtiger zal worden met de invoering van de omstreden Dienstenrichtlijn. De liberalisering van de Europese dienstensector is één van de pijlers onder de zogenaamde Lissabon-strategie voor economische groei. De Dienstensector was echter één van de grootste campagnepunten van het Franse nee-kamp tijdens het Franse referendum.

Ook de Brusselse vertegenwoordiging van de vakbond FNV constateert dat het draagvlak voor invoering van de Dienstenrichtlijn is verminderd. "Formeel gaat de Europese Grondwet hier niet over, maar politici zullen zich nu wel twee keer bedenken voordat ze hun nek uitsteken", aldus FNV-woordvoerder Auke Blauwbroek. De FNV verwacht dat de hele Lissabon-strategie avrij heeft opgelopen.

Bron: Het Financieele Dagblad, 3 juni 2005