Investeerders: "Afwijzing EU-grondwet geen catastrofe"

vrijdag 3 juni 2005

Internationale investeerders reageren laconiek op de afwijzing door Nederland van de Europese Grondwet. Financiële instellingen uit Amerika en Europa zien geen reden om Nederland te mijden. De Londense investeringsmaatschappij HG Capital is van mening dat de omstandigheden gelijk zijn gebleven. "De bedrijven zijn goed en de managers ook".

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Nederlandse private equity-investeerder Alpinvest werd het Nederlandse 'nee' door de investeerdersbril bekeken. De conclusie: het is een historische gebeurtenis, maar geen historische catastrofe.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Diamond Castle ziet de Europese Grondwet niet als "business". Woordvoerder Lawrence Schloss verwacht dat de euro iets zwakker zal worden, maar dat is voor Amerikaanse investeerders niet erg en voor Europa ook niet. De Europese Grondwet had voor de Amerikanen pas een meerwaarde gehad als deze één belastingtarief zou invoeren, maar dat regelt de grondwet niet.

Het Londense investeringsfonds Bancroft deelt de mening van de andere maatschappijen, maar vreest dat Turkije door alle strubbelingen niet zal kunnen toetreden tot de Europese Unie. Het Londense bedrijf zou dat jammer vinden, omdat het flink heeft geïnvesteerd in Turkije. Zonder Turks EU-lidmaatschap maakt Bancorft mogelijk minder winst.

Bron: Het Financieele Dagblad, 3 juni 2005