J.M. (Marja) van Bijsterveldt-Vliegenthart
CDA-politica en bestuurder, die achtereenvolgens wethouder, burgemeester, partijvoorzitter, staatssecretaris en (kort) Tweede Kamerlid was. Vervolgens werd zij, na drie jaar directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds te zijn geweest, in 2016 burgemeester van Delft. Was aanvankelijk werkzaam in de gezondheidszorg en werd na een gedwongen voortijdig vertrek als wethouder van Almere op 33-jarige leeftijd burgemeester van Schipluiden. Staatssecretaris voor voortgezet onderwijs in het kabinet-Balkenende IV i. Maakte zich sterk voor kwaliteitsverbetering, onder meer door een rekentoets en een leerlingvolgsysteem en voerde de maatschappelijke stage in. Liep tijdens het kabinet-Rutte I i niet weg voor pijnlijke bezuinigingen. Vasthoudende en toegewijde bestuurder, met een groot plichtsbesef, die zich even makkelijk verstaat met bestuurders als met 'gewone' burgers.
CDA
functie(s) in de periode 2002-2012: lid Tweede Kamer, staatssecretaris, partijvoorzitter
Inhoudsopgave van deze pagina:
Janneke Marlene (Marja)
geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 27 juni 1961partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)
-
-lid gemeenteraad van Almere, van 1 mei 1990 tot 16 september 1994
-
-wethouder (van sociale zaken, welzijn en woonruimteverdeling) van Almere, van 1 mei 1990 tot 8 april 1993
-
-burgemeester van Schipluiden, van 16 september 1994 tot 1 januari 2003
-
-voorzitter CDA, van 2 november 2002 tot 22 februari 2007
-
-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (staatssecretaris voor voortgezet en beroepsonderwijs), van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 14 oktober 2010
-
-directeur/bestuurder Ronald McDonald Kinderfonds, van 15 mei 2013 tot 1 september 2016
-
-burgemeester van Delft, vanaf 2 september 2016
takenpakket (staatssecretaris)
-
-Was als staatssecretaris a. voortgezet onderwijs; b. voorbereidend beroepsonderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs; c. bestrijding van schooluitval 12-18 jarigen (in een gezamenlijke verantwoordelijkheid met de minister); d. lerarenopleidingen; e. andere aangelegenheden waarvan de behartiging aan haar werden toevertrouwd.
-
-Vanaf februari 2010 was zij als staatssecretaris tevens belast met f. hoger onderwijs; g. het wetenschapsbeleid; h. emancipatie; i. cultuur en i. media
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige (2/3)-
-lid algemeen bestuur Metropoolregio Rotterdam Den Haag (als burgemeester)
-
-vicevoorzitter (en inkomend voorzitter) Raad van Toezicht Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, vanaf 1 juni 2020
vorige (2/22)
-
-informateur coalitievorming Noord-Brabant, van mei 2021 tot 10 juni 2021 (samen met Emile Roemer)
-
-gezant Maritieme Maakindustrie, van 1 maart 2023 tot 1 februari 2024
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
comités van aanbeveling, erefuncties etc.
-
-beschermvrouwe Midden-Delfland Vereniging
-
-beschermvrouwe muziekvereniging "Sint Caecilia" te Schipluiden
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/8)-
-Diende in 2011 voorstellen in voor hervorming van de publieke omroep. Van de huidige 21 omroeporganisaties moeten er maximaal acht over blijven. Vanaf 2016 worden alleen nog omroepen toegelaten tot het bestel die in de jaren daarvoor zijn gefuseerd. De bekostigingsregels worden aangepast zodat de gefuseerde omroepen op basis van de gecombineerde ledenaantallen het volledige bedrag ontvangen. Naast de hervorming zorgen bezuinigingen bij de Wereldomroep en bij het Muziekcentrum van de Omroep voor een totale besparing van ruim 125 miljoen euro. (32.033)
-
-Diende in 2012 een wetsvoorstel in over een centrale eindtoets en een leerling- en onderwijsvolgsysteem in het primair onderwijs (33.157)
-
-Nam in 2012 in de kerndoelen van het voortgezet onderwijs op 'hoofdzaken van geestelijke stromingen in de Nederlandse multiculturele samenleving' en het respectvol omgaan met seksualiteit en met diversiteit in de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
als bewindspersoon (wetgeving) (3/14)
-
-Bracht in 2012 een wijziging (Stb. 339) van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs tot stand in verband met onderwijskwaliteit, onderwijstijd en vakanties. Ouders en leerlingen in de medezeggenschapsraad krijgen instemmingsrecht op de kwantitatieve en kwalitatieve invulling van de onderwijstijd en op de vaststelling of wijziging van de data (maximaal negen dagen) waarop geen onderwijs behoeft te worden verzorgd. De Onderwijsinspectie controleert of de voorwaarden voor inspraak en verantwoording in orde zijn. (32.640)
-
-Bracht in 2012 een wet (Stb. 533) tot stand waardoor de leerlinggebonden financiering in het basisonderwijs, speciaal en voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs wordt afgeschaft. Een deel van de bekostiging wordt voortaan uitgekeerd aan samenwerkingsverbanden, die het geld over de scholen verdelen. Er komt verder een zorgplicht voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte ('passend onderwijs') voor de bevoegde gezagsorganen in het (fungerend) onderwijs. (33.106)
-
-Bracht in 2012 een wet (Stb. 545) tot stand tot wijziging van onder meer de Wet op de expertisecentra in verband met de kwaliteit van het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. De opbrengstgerichtheid van het speciaal onderwijs wordt vergroot en er komen drie op de uitstroombestemming van verschillende groepen leerlingen afgestemde uitstroomprofielen in het voortgezet speciaal onderwijs. Leerlingen in het speciaal onderwijs moeten daardoor na hun opleiding grotere kans krijgen op doorstroming naar regulier vervolgonderwijs of (betaald) werk. (32.812)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Trad in april 1993 af als wethouder naar aanleiding van onderzoek naar de onkostenvergoedingen van burgemeester De Cloe. Zij keurde het optreden van haar collega's van PvdA en VVD in deze zaak af. Zij verweet hen geen recht te hebben gedaan aan het beginsel van hoor en wederhoor. Na een verhitte raadsvergadering en een motie van wantrouwen (van VVD en PvdA) stapte zij op.
-
-Op het moment dat zij tot burgemeester werd benoemd, was zij met 33 jaar de jongste burgemeester van het land
-
-Was de eerste CDA-voorzitter die door de leden werd gekozen
uit de privésfeer
-
-Zij groeide op in Rhoon
-
-Haar echtgenoot was directeur relatiebeheer en financieel directeur bij Delta Lloyd. In de periode 2010-2016 was hij gemeenteraadslid in Midden-Delfland.
-
-Derk Walters, "Een slimme meid is op alles voorbereid", NRC Handelsblad, 3 september 2007
-
-Bart Funnikotten en Freek Staps, "De terriër van het kabinet, machtig én geliefd", NRC Weekend, 3 en 4 maart 2012
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.