EU tekent VN-verdrag voor samenwerking bij de visserij op de volle zee
De Europese Gemeenschap en de 15 lidstaten hebben tegelijkertijd de Overeenkomst van de Verenigde Naties over de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden van 1995 geratificeerd in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Deze Overeenkomst, die eind 2001 in werking is getreden, heeft tot doel het duurzame gebruik en de duurzame ontwikkeling van de zeeën en hun hulpbronnen te waarborgen. Dit gebeurt ter uitvoering van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende visbestanden, d.w.z. bestanden die zich zowel in als buiten de exclusieve economische zones (EEZ's) verplaatsen, en de over grote afstanden trekkende visbestanden, zoals tonijn. Zoals voorzien toen de Overeenkomst werd goedgekeurd, werd de gelijktijdige ratificatie mogelijk zodra de nationale goedkeuringsprocedures in elke lidstaat waren voltooid.
"Ik ben zeer gelukkig met de ratificatie van deze Overeenkomst. Ze komt geen dag te vroeg. Het toont de inzet van de EU om via multilaterale samenwerking tot een duurzame visserij te komen", zo verklaarde Franz Fischler, lid van de Commissie, belast met Landbouw, Plattelandsontwikkeling en Visserij.
De Overeenkomst, die in 1995 in New York is ondertekend, geeft uitsluitsel over de rechten en verplichtingen van de kuststaten en de staten waarvan de vaartuigen op de volle zee vissen, met als doel de instandhouding en het beheer van de visbestanden via internationale samenwerking te waarborgen. Ze ondersteunt ook de samenwerking tussen de regionale visserijorganisaties (RVO's) en bekrachtigt de fundamentele rol die deze moeten vervullen inzake waarneming, controle en inspectie van de visserijactiviteiten.
De Overeenkomst ondersteunt ook de bestrijding van illegale visserij en goedkope vlaggen, door de invoering in een internationaal rechtskader van procedures voor controle op de visserijactiviteiten op de volle zee.
De toepassing van deze Overeenkomst is een belangrijke stap in de versterking van het internationale rechtskader, daar ze voorziet in multilaterale samenwerking, de tenuitvoerlegging van de voorzorgsaanpak, de tenuitvoerlegging en handhaving van instandhoudings- en beheersmaatregelen via toezicht, controle en bewaking, en de verplichting om geschillen op vreedzame wijze te regelen.
Er moet echter nog veel worden gedaan om de juridische leemten op te vullen, de internationale samenwerking en uitvoering te versterken en de duurzaamheid van de visbestanden te verbeteren.
De bestrijding van illegale visserij staat bovenaan de prioriteitenlijst van de EU, zoals blijkt uit haar optreden in het kader van de strategie die wordt uiteengezet in het uit 2002 daterende Actieplan ter bestrijding van illegale, niet-aangemelde en niet-gereglementeerde visserij. Op instigatie van de EU hebben de belangrijkste regionale visserijorganisaties maatregelen getroffen om de destructieve praktijken van vaartuigen die onder goedkope vlag varen, doeltreffender aan te pakken en de controles op zee en in de havens te verscherpen.