Dr. A.H. (Aletta) Jacobs
Voorvechtster van vrouwenkiesrecht in de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Eerste meisje dat (als toehoorster) toegang kreeg tot de hbs en in 1870 de eerste vrouwelijke student. Na voltooiing van haar studie geneeskunde huisarts in Amsterdam (de eerste vrouwelijke arts). Toonde daarin grote sociale betrokkenheid en zette zich in voor geboortebeperking. Vanaf 1883 strijdster voor vrouwenkiesrecht en in 1894 oprichtster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Actief in de VDB, maar in 1918 tegen de bedoeling van haar partij niet gekozen tot Tweede Kamerlid. Zette zich ook voor internationaal vredeswerk in.
functie(s) in de periode 1894-1919: opiniemakers/erflaters
Inhoudsopgave van deze pagina:
Sappemeer (Gr.), 9 februari 1854
overlijdensplaats en -datum
Baarn, 10 augustus 1929 (overleden tijdens vakantie)partij(en)
VDB (Vrijzinnig-Democratische Bond)hoofdfuncties/beroepen
huisarts te Amsterdam, van 1880 tot 1903
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid Comité 'De Europeesche Statenbond', 1914
-
-lid redactie "De opbouw, Democratisch Tijdschrift", van 1918 tot 1924
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
algemeen (3/12)-
-Bezocht in 1915 alle oorlogvoerende landen en het Vaticaan om resoluties van het Haagse Vrouwenongres aan te bieden aan ministers van Buitenlandse Zaken en premiers of presidenten. Reisde tenslotte naar de Verenigde Staten waar zij op audientie ging bij president Wilson.
-
-Was in 1918 kandidaat voor de Tweede Kamer, maar omdat andere VDB-kandidaten met voorkeurstemmen werden gekozen, kwam zij niet in de Kamer
-
-Maakte in 1919 samen met een internationale delegatie een reis door Duitsland om de gevolgen van de na-oorlogse voedselblokkade te bestuderen
uit de privésfeer
-
-Haar vader was arts (geneesheer-vroedmeester)
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
literatuur/documentatie-
-W.H. Posthumus-van der Goot, "Jacobs, Aletta Henriëtte (1854-1929)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel I, 271
-
-I. de Wilde, "Jacobs, Aletta Henriëtte", in: Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland, deel III, 83
-
-M. Bosch, "Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid. Aletta Jacobs 1854-1929" (2005)
Biografisch Woordenboek(en)
-
-biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
-
-biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland
archivalia
archief-A.H. Jacobs, Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging te Amsterdam
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.