GroenLinks streeft naar lijstverbinding met SP en PvdA

maandag 4 november 2002

GroenLinks wil na de verkiezingen van januari de restzetels voor linkse partijen veilig stellen, door een lijstverbinding aan te gaan met de Socialistische Partij en de Partij van de Arbeid. Dit zei Paul Rosenmöller tijdens het GroenLinks-congres van afgelopen zaterdag, waar hij zich opnieuw kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap.

Het voorstel van Rosenmöller is een verbreding van de lijn die werd ingezet tijdens de kamerverkiezingen van mei 2002, toen GroenLinks een lijstencombinatie aanging met de SP. PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole heeft positief gereageerd op de uitnodiging van GroenLinks. Hij stelt wel als voorwaarde dat ook D66 betrokken wordt bij de lijstverbinding. De SP heeft nog geen reactie gegeven op Rosenmöllers voorstel.

In Rosenmöllers visie zouden de linkse partijen een gezamenlijk tienpuntenplan uit moeten brengen. Kwesties die door zowel GroenLinks, de SP en de PvdA kunnen worden verdedigd zijn onder meer handhaving van de Melkertbanen, verhoging van de koopkracht voor minima, en investeringen in duurzame energie.

bron: Trouw, Persbericht GroenLinks