Mr. O. Leclercq
Zuid-Nederlands Tweede Kamerlid en staatsraad. Begon zijn loopbaan als advocaat en was later rechtbankpresident en advocaat- en procureur-generaal. Maakte deel uit van de commissie die in 1815 de Grondwet moest herzien. Als Kamerlid tamelijk regeringsgezind en in 1828 benoemd in de Raad van State.
Regeringsgezind ten tijde van Willem I
functie(s) in de periode 1826-1830: lid Tweede Kamer, lid Raad van State
Inhoudsopgave van deze pagina:
Olivier
geboorteplaats en -datum
Hervé (Luik), 31 december 1760
overlijdensplaats en -datum
Brussel, 1 november 1842stroming(en)
regeringsgezind (onder Willem I)
-
-lid Grondwetscommissie, van 22 april 1815 tot 13 juli 1815
-
-procureur-generaal Hoge Hof van Justitie te Luik, van 1815 tot 1829
-
-lid Tribunaal van Arbiters over grensgeschillen te Parijs, van 1816 tot 1818
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 oktober 1826 tot 19 oktober 1829 (voor de provincie Luik)
-
-lid Raad van State, van 12 april 1828 tot 8 november 1830
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
lid commissie belast met de herziening van de organieke wetten betreffende het openbaar onderwijs, van 1828 tot 1830In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
opvallend stemgedrag-
-Behoorde tot de acht zuidelijke leden die tegen het initiatiefvoorstel-De Brouckère over intrekking van de wet tot beteugeling van onrust en kwaadwilligheid stemden
-
-Antwoordde in 1829 ontkennend op de vraag of er een jury moest komen bij de provinciale hoven en criminele rechtbanken, zoals door het lid De Brouckère was voorgesteld
-
-Tegenstander van het verbond van zuidelijke liberalen en katholieken
-
-Werd in 1829 niet herkozen
-
-Onderhandelde in 1830 met de Prins van Oranje over een bestuurlijke scheiding tussen Noord en Zuid
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.