Prof.Mr. J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer
CDA-politicus en diplomaat. Begon zijn loopbaan als ambassadesecretaris in Ghana en werd later secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken. Kreeg als Tweede Kamerlid snel een goede naam als woordvoerder asielbeleid en buitenlandse zaken en volgde in 1997 Heerma i op als fractievoorzitter. Slaagde er echter niet in de neergang van zijn partij om te buigen en aan zijn politiek leiderschap kwam najaar 2001 een einde na een machtsstrijd met partijvoorzitter Van Rij i. Maakte in juli 2002 een comeback als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende I i. Stond bekend als atlanticus en zijn benoeming in december 2003 tot secretaris-generaal van de NAVO was daar feitelijk een logisch uitvloeisel van. Hij bekleedde aan de Leidse universiteit de Pieter Kooijmans-leerstoel. Is sinds 2018 minister van staat. Sportieve telg van een bekende Amsterdamse familie.
CDA
functie(s) in de periode 1986-2009: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK, minister, secretaris-generaal NAVO, politiek leider
Inhoudsopgave van deze pagina:
Jakob Gijsbert (Jaap)
geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 3 april 1948partij(en)
-
-D'66 (Democraten 1966), van 1979 tot 1982
-
-CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf 1982
-
-secretaris Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO te Brussel, van 1978 tot 1980
-
-secretaris minister van Buitenlandse Zaken (resp. secretaris van de ministers Van der Klaauw, Van der Stoel, Van Agt en Van den Broek), van 1980 tot juni 1986
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juni 1986 tot 23 mei 2002
-
-fractievoorzitter CDA Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 27 maart 1997 tot 1 oktober 2001
-
-minister van Buitenlandse Zaken, van 22 juli 2002 tot 3 december 2003
-
-secretaris-generaal van de NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie), van 1 januari 2004 tot 1 augustus 2009
-
-bijzonder hoogleraar internationale politiek en diplomatieke praktijk, faculteit Governance and Global Affairs te 's-Gravenhage, Universiteit Leiden, van 1 september 2009 tot 1 september 2014 (Pieter Kooijmansleerstoel)
ambtstitel
-
-minister van staat, vanaf 22 juni 2018
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-voorzitter Raad van Toezicht Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen "Clingendael", vanaf 1 oktober 2022
-
-vertrouwensfunctionaris voor bewindspersonen, vanaf maart 2024
vorige (2/16)
-
-lid, tevens voorzitter Kapittel voor de Civiele Orden, van 1 september 2014 tot 1 september 2022
-
-lid Raad van Toezicht Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland), vanaf november 2016
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc. (2/5)
-
-voorzitter Contactgroep Verenigd Koninkrijk (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 27 juni 1996 tot 23 mei 2002
-
-voorzitter vaste commissie voor Buitenlandse Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 8 november 2001 tot 23 mei 2002
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër (3/5)-
-Interpelleerde op 17 oktober 1996 de staatssecretarissen Kohnstamm en Schmitz over een groot netwerk van mensensmokkel en paspoortfraude (25.059)
-
-Diende in 1997 een motie van afkeuring in tegen minister Sorgdrager over het falen in de opsporing en vervolging van verdachte D. Bouterse. De motie werd verworpen.
-
-Interpelleerde op 19 april 2001 minister Borst en minister-president Kok over uitspraken van minister Borst over levensbeëindiging op verzoek door hoog-bejaarden (via de zgn. 'pil van Drion'). Een door hem en Van der Vlies (SGP en Rouvoet (CU) ingediende motie van afkeuring werd verworpen. (27.681)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)
-
-Speelde als tijdelijk voorzitter van de CVSE een belangrijke bemiddelende rol bij het voorkomen van een gewapend intern conflict in Georgië, nadat een opstand was uitgebroken tegen het bewind van president Sjevardnadze
-
-Bracht in 2003 samen met staatssecretaris Nicolaï de notitie 'De vijfde uitbreiding van de Europese Unie' uit over de toetreding van Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië per 1 mei 2004 tot de Europese Unie.
-
-Verdedigde in 2003 in de Tweede Kamer samen met staatssecretaris Nicolaï met succes het wetsvoorstel wet tot Goedkeuring van het op 16 april 2003 te Athene totstandgekomen Verdrag betreffende de toetreding van de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie. Het wetsvoorstel werd in 2004 door zijn opvolger Bot (samen met staatssecretaris Nicolaï) in het Staatsblad gebracht. (28.972)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen (3/4)-
-Werd op 25 maart 1997 door het partijbestuur voorgedragen voor het lijsttrekkerschap van het CDA in 1998, nadat hij zich daar op 23 februari kandidaat voor had gesteld
-
-Werd op 15 september 2001 als eerste op de advies-kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 geplaatst, maar trok zich op 29 september terug omdat hij meende dat het partijbestuur te weinig vertrouwen in hem had. Eerder (in augustus 2001) had Yvonne van Rooy hem al gevraagd als kandidaat-lijsttrekker plaats te maken voor Marnix van Rij. Dat had hij toen geweigerd. Hoewel het bestuur zijn kandidatuur uiteindelijk handhaafde en Van Rij derde op de lijst werd, trok hij zich toch terug. Trad op 1 oktober tevens af als fractievoorzitter.
-
-Tijdens zijn secretaris-generaal van de NAVO werd die organisatie uitgebreid met negen Oost- en Midden-Europese landen. Verder vroegen de levering van NAVO-troepen voor de vredesmissie in Afghanistan en de relaties met Rusland veel inspanningen van hem.
uit de privésfeer
-
-Zijn vader was algemeen secretaris van de Vereniging voor de Effectenhandel
-
-Zijn vader was doopsgezind en werd pas na zijn huwelijk katholiek
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
literatuur/documentatie (6/9)-
-J.L. Heldring: "Jaaps milieu en gedachtegoed", NRC Handelsblad, 18 oktober 2001
-
-"Troostprijs. J.G. de Hoop Scheffer (CDA); Ministerie van Buitenlandse Zaken", NRC Handelsblad, 17 juli 2002
-
-Teun Lagas, "Altijd loyaal tot op het bot. Jaap de Hoop Scheffer", Trouw, 23 september 2003
-
-R. Fraanje en J. de Vries, "Gepland toeval. Hoe Balkenende in het CDA aan de macht kwam" (2010)
-
-T. van Rijckevorsel en H. Enkelaar, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1988)
-
-Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)
In de uitgebreide versie is een overzicht van publicaties opgenomen.
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.