Jkvr.Mr. Ch.W.I. (Bob) Wttewaall van Stoetwegen
'De freule'. Kleine, praatgrage, vrijgezelle adellijke dame die door haar onconventionele optreden zowel binnen als buiten de Tweede Kamer, waarvan zij zesentwintig jaar deel uitmaakte, grote populariteit verwierf. Werd daardoor tevens één van de bekendste Tweede Kamerleden. Was justitie- en mediawoordvoerster van de CHU-fractie met belangstelling voor het gevangeniswezen en het familierecht. Kwam zowel op voor de rechten van de vrouw als van het Oranjehuis, waarmee ze zeer nauwe relaties onderhield. Maakte negen jaar deel uit van de enquêtecommissie regeringsbeleid 1940-1945 i. Vooruitstrevend op sociaal gebied, maar overigens behoudend. Bijnamen: 'de rode freule' en 'de oranje freule'.
CHU
functie(s) in de periode 1945-1971: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
Christine Wilhelmine Isabelle (Bob)
geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 1 januari 1901
overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 15 oktober 1986partij(en)
CHU (Christelijk-Historische Unie), vanaf november 1945
-
-medewerkster Federatie van Christelijke verenigingen voor vrouwen en meisjes te Utrecht, van 1928 tot 1930
-
-secretariaats-assistente Nederlandse Christen-Vrouwenbond, vanaf 1932
-
-financieel secretaresse Nederlandse Christen-Vrouwenbond, van 1932 tot 1945
-
-agente van enkele verzekeringsmaatschappijen, tot november 1945
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 november 1945 tot 10 mei 1971
-
-waarnemend fractievoorzitter CHU Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 26 april 1968 tot 1 juli 1968 (nadat J.T. Mellema tijdelijk was teruggetreden)
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid Commissie Herziening Wetgeving Kinderbescherming (Commissie-Wiarda), van maart 1965 tot 1971
-
-lid Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Juliana, 1973
afgeleide functies, presidia etc. (2/9)
-
-voorzitter bijzondere commissie voor het wetsontwerp Nadere regels ter bescherming van het telefoongeheim en bepalingen inzake afluisteren van gesprekken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 29 december 1966 tot december 1967
-
-lid Noord-Atlantische Assemblée, van mei 1969 tot mei 1970 (vijftiende zitting)
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër-
-Was justitie-woordvoerster van de CHU-Tweede Kamerfractie. Hield zich verder onder meer bezig met omroepzaken en ontwikkelingssamenwerking.
-
-Zette zich met name in voor een humane strafrechtstoepassing
-
-Voerde in 1965 en 1966 het woord bij de behandeling van de toestemmingswetten voor de huwelijken van prinses Beatrix en prinses Margriet
opvallend stemgedrag (0/19)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
algemeen-
-Werd zonder overleg vooraf door Tilanus kandidaat gesteld voor het noodparlement. Werd benoemd in de vacature Mackay-Katz.
uit de privésfeer
-
-Goede kennis van de familie Colijn
-
-Huisvriendin van de koninklijke familie
-
-Medeoprichtster van het Nederlands Vrouwencomité
anekdotes en citaten
-
-Zei op 10 november 1965 in het debat over het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg: "Het wetsontwerp tot toestemming voor het huwelijk van Prinses Beatrix wordt (... ) gebruikt om haar, haar moeder en de monarchie als zodanig aan te vallen; men wil de bruiloft van Prinses Beatrix maken tot de begrafenis van het koningschap. Nu, mijnheer de Voorzitter, daar doen wij niet aan mee (...)."
-
-In februari 1971 bezorgde een 20-jarige man haar een flinke schrik toen zij fungerend Kamervoorzitter was. De man liet zichzelf aan touwen vanuit de voorzittersloge naar beneden zakken (daarmee de indruk wekkend dat hij zichzelf had opgehangen) uit protest tegen een rechtzaak vanwege door hem gepleegde sabotage van legervoertuigen.
-
-Zei op 26 november 1970 tijdens een nachtelijk debat over het belastingplan waarbij de vermoeidheid bij diverse Kamerleden toesloeg: "Overal in de wandelgangen hoor je: dit is gekkenwerk. Ik stel voor, thans de vergadering te sluiten."
pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen (3/4)
-
-"De rode freule" (vanwege haar vaak progressieve denkbeelden, omdat ze soms meestemde met de PvdA en vanwege haar progressieve opvattingen over vrouwenemancipatie)
-
-"De oranje freule" (vanwege haar betrokkenheid bij de monarchie en haar goede relaties met het hof)
-
-"Tante Bol" (naam die de kinderen van Koningin Juliana haar gaven)
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
literatuur/documentatie-
-G. Puchinger, "Hergroepering der partijen?" (1968), 171-198
-
-F. van der Molen, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1970)
-
-W. Slagter, "Wttewaall Van Stoetwegen, jkvr. Christine Wilhelmine Isabelle (1901-1986)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel IV, 561
-
-W. Slagter, "Wttewaal van Stoetwegen, Christine Wilhelmine Isabelle", in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (digitale versie)
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
archivalia
archief-Wttewaall van Stoetwegen, Nationaal Archief
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.