Videoconferentie van de ministers van Justitie, 2 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 2 december 2020, 19:00.

Voornaamste resultaten

De ministers hebben gesproken over de justitiële aspecten van terrorisme­bestrijding, en over de ontwikkelingen op het gebied van de rechtsstaat. Ook de voortgang met de verordening inzake de cessie van vorderingen en de oprichting van het Europees Openbaar Ministerie kwamen aan bod.

Terrorismebestrijding

Naar aanleiding van de recente aanslagen in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland behandelden de ministers enkele vraagstukken in verband met de justitiële aspecten van terrorismebestrijding.

Ze bespraken de ervaringen van hun land met het melden van haatmisdrijven en haat­zaaiende uitlatingen, alsook mogelijke verdere maatregelen. Er was consensus over het feit dat de vrijwillige inspanningen van online­platforms om de verspreiding van dergelijke illegale inhoud te voorkomen, niet volstaan: er zijn bindende regels nodig.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie en Consumentenbescherming

De strijd tegen terrorisme is ook een strijd tegen de haat en minachting voor de mensheid op het internet. Al wie aanzet tot geweld, moet in heel Europa sneller en krachtdadiger worden vervolgd. Er zijn duidelijke Europese voorschriften nodig over hoe onlineplatforms met haatzaaiende uitlatingen moeten omgaan. Als die niet worden gevolgd, moeten er sancties komen. Vrijwillige toezeggingen volstaan niet om doodsbedreigingen en terroristische propaganda aan te pakken. Het is hoog tijd dat de mensen effectief tegen de golven van haat worden beschermd.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie en Consumentenbescherming

De ministers bezagen ook of het wenselijk is verder te gaan dan het verwijderen van inhoud, en onlineplatforms te verplichten haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen aan de bevoegde autoriteit te melden. Een aantal ministers vond tevens dat volgens de beginselen noodzakelijkheid en evenredigheid het juiste evenwicht moet worden gevonden tussen deze verplichtingen en de vrijheid van meningsuiting.

De ministers maakten de balans op van de digitale samenwerking. Het voorzitterschap wees op een studie van de Commissie over grens­overschrijdende digitale strafrechts­pleging, waarin verschillende manieren worden belicht om verder gebruik te maken van digitalisering voor justitiële samenwerking in de EU. De ministers onderstreepten ook nogmaals het belang van het pakket elektronisch bewijs­materiaal, waarover de Raad in december 2018 zijn onderhandelings­standpunt heeft bepaald. De onderhandelingen met het Europees Parlement gaan van start zodra het Parlement zijn eigen mandaat heeft vastgesteld. Verschillende lidstaten wezen er ook op dat er, met inachtneming van de recente arresten van het Europees Hof van Justitie, een oplossing moet worden gevonden voor de bewaring van gegevens.

Slachtoffers van terrorisme steunen en hun rechten versterken is een fundamenteel onderdeel van het terrorisme­bestrijdings­beleid van de EU. Het voorzitterschap legde uit wat er op dit terrein gebeurt. De coördinatie in zaken met grens­overschrijdende implicaties moet nog moet worden verbeterd om slachtoffers van aanslagen gemakkelijker onmiddellijke hulp te kunnen bieden.

Het voorzitterschap presenteerde ook de conclusies van de Raad van 1 december 2020 over de huidige uitdagingen en de weg vooruit in verband met het Europees aanhoudings­bevel en de uitleverings­procedures.

De ministers beraadden zich op het rapport van Eurojust en het genocidenetwerk over de cumulatieve vervolging van buitenlandse terroristische strijders. Daarin wordt geconcludeerd dat het vervolgen van daders voor zowel terrorisme­gerelateerde strafbare feiten als ernstige internationale misdrijven ervoor zorgt dat zij volledig verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, wat leidt tot hogere straffen en tot meer gerechtigheid voor de slachtoffers.

Europees aanhoudingsbevel: Raad neemt conclusies aan over de uitdagingen en de weg vooruit (persmededeling, 1 december 2020)

Situatie inzake steun aan slachtoffers van terrorisme (verslag voorzitterschap) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Terreurdreiging: aanpak van de EU (achtergrondinformatie)

Rechtsstaat

Na de presentatie, in september, door de Commissie van haar jaarverslag 2020 over de rechtsstaat wisselden de ministers van gedachten over de ontwikkelingen op dit gebied.

Ze deelden hun standpunten ten aanzien van de justitiële aspecten van en de ontwikkelingen en beste praktijken inzake de rechtsstaat, vooral wat betreft de kernelementen onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, efficiëntie en corruptiebestrijding. Ze spraken ook hun brede steun uit voor het opzetten van een discussieforum voor rechters als een belangrijk instrument om de gemeenschappelijke basis in de rechtscultuur te versterken en uitwisselingen te bevorderen.

Cessie van vorderingen

Het voorzitterschap deelde de ministers mee hoe het staat met het verordenings­voorstel over de cessie van vorderingen.

In de afgelopen maanden zijn grote vorderingen gemaakt met een aantal punten, waaronder bepaalde uitsluitingen van het toepassings­gebied van de verordening, de definitie van derden­werking van de cessie van vorderingen en de behandeling van staten met meer dan één rechtsstelsel. Er is echter nog werk op een aantal gebieden, zoals de toe te passen algemene regel, andere aspecten in verband met de draagwijdte van het voorstel en de behandeling van cessies van vorderingen die worden gedekt door onroerende goederen of geregistreerde vermogens­bestanddelen.

De besprekingen over dit voorstel zullen naar verwachting tijdens het aanstaande Portugese voorzitterschap van de Raad op technisch niveau worden voortgezet.

Nota van het voorzitterschap - voorstel voor een verordening betreffende het recht dat van toepassing is op de derden­werking van de cessie van vorderingen

Videoconferentie van de ministers van Justitie - openbare zitting (cessie van vorderingen)

Europees Openbaar Ministerie (EOM)

De ministers van Justitie werden door de Commissie ingelicht over de stand van uitvoering van de EOM-verordening. Er wordt op verschillende domeinen gewerkt om het EOM zo spoedig mogelijk opgericht en operationeel te krijgen.

In de voorbije maanden is vooruitgang geboekt met de benoeming van de gedelegeerd Europees aanklagers en, in de Raad, met de betrekkingen van het EOM met derde landen en met de lidstaten die niet aan de nauwere samenwerking deelnemen. Over dit laatste punt heeft het voorzitterschap een uitgebreid verslag opgesteld, met een diepgaande analyse van de relevante rechts­instrumenten en richtsnoeren voor de volgende stappen.

Europees Openbaar Ministerie (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-JHA-021220

Videoconferentie

2 december 2020

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Rechtsstaatontwikkelingen op het gebied van justitie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Discussienota voorzitterschap over aspecten van terrorisme (ST 12959/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Verslag over de cumulatieve vervolging van buitenlandse terroristische strijders voor internationale kernmisdrijven en terrorisme­gerelateerde misdrijven (ST 12237/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Stand van zaken met betrekking tot de instelling van het EOM (ST 13138/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Stand van huidige dossiers op het gebied van justitie (ST 13224/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN