Raad Buitenlandse Zaken, 15 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 oktober 2018, 18:31.

Beelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 15 oktober 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

De Ministers van Buitenlandse Zaken bogen zich over de meest dringende internationale vraagstukken, waaronder dat van Jamal Khashoggi, de vermiste columnist van de Washington Post. De EU verwacht in dit verband dat de Saoedische autoriteiten een volledig en transparant onderzoek voeren in volledige samenwerking met de Turkse autoriteiten.

De ministers stonden tevens stil bij een aantal door de Raad aangenomen besluiten, en met name een nieuwe regeling van beperkende maatregelen ter bestrijding van het gebruik en de verspreiding van chemische wapens.

Chemische wapens: Raad neemt nieuwe sanctieregeling aan

In de aanloop naar de ASEM-top vestigde de hoge vertegenwoordiger de aandacht ook op de conclusies over het "versterken van de banden tussen Europa en Azië - Bouwstenen voor een EU-strategie".

Versterken van de banden tussen Europa en Azië: Raad neemt conclusies aan

Ontmoeting Azië-Europa (ASEM), 18-19/10/2018

De Ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de situatie in Libië.

Libië

De Raad wijdde een bespreking aan Libië. Het ging daarbij in het bijzonder over het politieke proces, de stabiliteit en de economische toestand van het land. De Ministers van Buitenlandse Zaken herhaalden dat de EU haar steun verleent aan het politieke proces onder auspiciën van Ghassan Salamé, de speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal. Zij verklaarden andermaal dat de EU zich eendrachtig en vastbesloten inzet voor een door Libië aangereikte oplossing voor de Libische bevolking, onder VN-auspiciën. De besprekingen maakten deel uit van de voorbereidingen voor de bijeenkomst op hoog niveau over Libië op 12 en 13 november 2018 in Palermo (Italië). De Raad onderstreepte dat er zo spoedig mogelijk presidents- én parlementsverkiezingen moeten worden georganiseerd en dat er vóór die verkiezingen een adequaat constitutioneel en juridisch kader moet zijn ingesteld.

Betrekkingen EU-Libië, factsheet

Externe aspecten van migratie

De Raad boog zich met de Hoge Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi, over de externe aspecten van migratie. Daarnaast werden de ministers gebrieft door de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie, António Vitorino. Zij maakten de balans op van de vooruitgang en recente ontwikkelingen, en wezen nadrukkelijk op het belang van het strategische partnerschap tussen de EU, de IOM en het UNHCR in Libië.

Wij hebben besloten voort te bouwen op de goede resultaten die wij reeds hebben behaald; nauwere samenwerking met de VN en andere partners, waaronder de Afrikaanse Unie en landen van herkomst en doorreis; en meer financiële middelen voor ons EU-trustfonds voor projecten langs de migratieroutes. Wij zullen tevens zoeken naar nieuwe manieren om de verschuiving van migratiestromen van het centrale deel van het Middellandse Zeegebied naar andere routes aan te pakken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Migratiebeleid van de EU (achtergrondinformatie)

Venezuela

Tijdens de lunch bespraken de hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken de situatie in Venezuela en de gevolgen daarvan voor de regio, ook voor migratie. De ministers bevestigden het vaste standpunt van de EU over de politieke crisis in Venezuela. Aangezien de crisis uitsluitend door een politiek proces kan worden opgelost, besloten zij te onderzoeken of er een contactgroep kan worden ingesteld die, indien aan de nodige voorwaarden wordt voldaan, een dergelijk proces in de hand kan helpen werken.

Delegatie van de Europese Unie in Venezuela

Centraal-Afrikaanse Republiek

De Raad wisselde van gedachten over conclusies over de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en nam deze aan.

Conclusies van de Raad over de Centraal-Afrikaanse Republiek

EUTM RCA

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3643

Luxemburg

15 oktober 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN