EP-voorzitter bij EU-top: EU moet antwoord geven op zorgen burger

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 maart 2017, 18:17.

Antonio Tajani brak een lans voor Europese eenheid in zijn eerste toespraak als EP-voorzitter bij aanvang van de Europese top. "Vandaag beseffen wij meer dan ooit hoe belangrijk Europese eenheid is," zei hij. "Europa moet anders worden, niet zwakker. Alle instellingen moeten zich meer inzetten om de antwoorden te bieden die de burgers van ons verwachten.” De top is gewijd aan thema's als concurrentievermogen, defensie, migratie en de toekomst van de EU.

Tajani begon zijn toespraak met een toelichting op het soort Voorzitter dat hij wil zijn: "De prioriteit van mijn voorzitterschap zal zijn ertoe bij te dragen dat Europa dichter bij de burgers komt te staan." Hij waarschuwde de regeringsleiders tegen het afschuiven van de schuld op anderen en riep iedereen op hun verantwoordelijkheid te nemen om "de prioriteiten van de Europeanen: werkloosheid, veiligheid, immigratie en milieubescherming bovenaan onze agenda te plaatsen."

Met betrekking tot de economie, zei Tajani dat om de werkloosheid, vooral onder jongeren, te verminderen een concurrerender Europa nodig is, afgestemd op de behoeften van de reële economie. "De interne markt is de krachtigste aanjager van welvaart voor onze burgers. Het potentieel van die interne markt wordt echter nog niet volledig benut.” In dit licht riep hij op om de digitale interne markt zo snel mogelijk tot stand te brengen.

Voor het versterken van defensie, zei de EP-Voorzitter de oprichting van een Europese defensie-industrie en -markt te steunen om schaalvoordelen en interoperabiliteit en gezamenlijk onderzoek aan te moedigen. Hij benadrukte verder de behoefte aan meer coördinatie.

De voorzitter benadrukte het belang van de industrie en dat EU-beleid de Europese industriële basis moet versterken. Hij voegde eraan toe dat we er belang bij hebben om voor open markten te blijven pleiten: "Vandaag heeft Europa meer dan ooit de plicht om in de richting van een open samenleving te blijven bewegen en in de richting van vrije handel op basis van naleving van de regels."

Immigratie blijft een grote zorg voor de Europeanen en Tajani riep op tot een evenwichtige aanpak: " Wij moeten even rigoureus te werk gaan bij het opvangen van mensen die daadwerkelijk recht hebben op asiel als bij het terugdringen van illegale immigratie. Wij mogen het beheer van migratiestromen niet overlaten aan mensenhandelaren of terroristen. Er moet een resoluut Europees beleidsinitiatief komen dat er niet alleen voor zorgt dat de grenzen beter worden gecontroleerd maar ook dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt.” Hij zei ook dat we onze inspanningen moeten opvoeren met betrekking tot de landen aan de zuidelijke kustlijn van de Middellandse Zee en in de sub-Sahara vooral in de Sahel, en hij pleitte voor meer investeringen.

Over de Westelijke Balkan, zei hij dat hij zich blijft inzetten voor samenwerking met deze landen: "Ons doel is nog steeds dat ze moeten toetreden tot de Unie."

Tajani eindigde zijn toespraak door vooruit te kijken naar de toekomst van Europa. "Dit is ook het enige middel om het populisme te beteugelen: met feiten aantonen dat wij samenwerken voor een Unie die resultaten levert.” Hij zei dat de goedkeuring van drie EP-verslagen en de uitgifte van het strategiedocument van de Europese Commissie de inspanningen toont om tot een beter Europa te komen.

REF. : 20170306STO65255