Visas: Council confirms agreement on visa liberalisation for Ukrainians

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 2 maart 2017.

Op 2 maart 2017 hebben de EU i-ambassadeurs namens de Raad i het informeel akkoord van 28 februari 2017 tussen het Maltees voorzitterschap en het Europees Parlement i over visumliberalisering voor Oekraïners bevestigd.

Het akkoord voorziet in visumvrij reizen voor Oekraïense burgers die naar de EU reizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen.

Wij hebben blijk gegeven van ons duidelijk engagement voor visumvrij reizen voor Oekraïense burgers, nu Oekraïne voldoet aan de voorwaarden voor een visumvrije regeling. Dankzij het op 27 februari aangenomen opschortingsmechanisme konden wij dit akkoord afronden.

Carmelo Abela, minister van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid van Malta

Volgende stappen

Nu de EU-ambassadeurs het akkoord namens de Raad hebben bevestigd, zal de verordening aan het Europees Parlement worden voorgelegd voor een stemming in eerste lezing, en vervolgens aan de Raad voor de definitieve aanneming.

Achtergrond

In december 2015 constateerde de Commissie dat Oekraïne aan alle criteria van het actieplan visumliberalisering voldeed en bijgevolg klaar was voor vrijstelling van de visumplicht. Op 20 april 2016 maakte de Commissie het voorstel voor visumliberalisering voor houders van een Oekraïens paspoort bekend.

Zodra de nieuwe visumregeling voor Oekraïne formeel is aangenomen, zal het land worden overgebracht van bijlage I bij Verordening i 539/2001 (landen waarvan de onderdanen een visum nodig hebben om het Schengengebied i binnen te komen) naar bijlage II van die verordening (visumvrije landen).

In de context van de huidige migratie- en veiligheidssituatie in de Europese Unie besloot de Commissie in mei 2016, mede gelet op haar voorstellen inzake visumliberalisering voor Georgië, Oekraïne, Turkije en Kosovo, een voorstel voor een verordening tot herziening van het opschortingsmechanisme in te dienen. Het herziene opschortingsmechanisme maakt het mogelijk in specifieke omstandigheden de visumvrijstelling voor de onderdanen van een bepaald land op te schorten.

In zijn onderhandelingsstandpunt betreffende visumliberalisering voor Oekraïense burgers van 17 november 2016 oordeelde het Coreper dat het instrument niet vóór het herziene opschortingsmechanisme in werking mocht treden. De Raad stelde de verordening betreffende het opschortingsmechanisme op 27 februari vast.

Voor Ierland en het Verenigd Koninkrijk zullen deze maatregelen, overeenkomstig de aan de EU‑Verdragen gehechte protocollen, niet gelden. Voor deze lidstaten blijft de visumregeling volgens hun nationale wetgeving van toepassing.

Visa: Raad herziet mechanisme voor het opschorten van visumvrijstelling


1.

Relevante EU dossiers