Entry-exit system: Council agrees on its negotiating mandate

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 2 maart 2017.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers i (Coreper) is het op 2 maart 2017 eens geworden over een onderhandelingsmandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement i over een voorstel voor een inreis-uitreissysteem. In het systeem zullen de gegevens inzake inreis, uitreis en weigering van toegang van onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van het Schengengebied i overschrijden, worden geregistreerd.

Het inreis-uitreissysteem zal bijdragen tot:

het verminderen van vertragingen bij grenscontroles en het verbeteren van de kwaliteit van grenscontroles door de automatische berekening van de toegestane duur van het verblijf van elke reiziger

de systematische en betrouwbare identificatie van personen die de toegestane verblijfsduur hebben overschreden en personen die niet langer aan de inreisvoorwaarden voldoen

het versterken van de interne veiligheid en de strijd tegen terrorisme door rechtshandhavingsinstanties toegang tot reisgeschiedenisgegevens te verlenen

"Het actualiseren van onze grenscontroles zal ons helpen de toenemende stroom reizigers te beheren. Het is ook een basisinstrument voor het beter beheersen van de migratie in bepaalde gevallen van overschrijding van de toegestane verblijfsduur, en om beter op de huidige terreurdreiging te kunnen reageren."

Carmelo Abela, minister van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid van Malta

Het Coreper heeft ook overeenstemming bereikt over een onderhandelingsmandaat voor een verordening tot wijziging van de Schengengrenscode met het oog op het inreis-uitreissysteem.

Op grond van deze mandaten zal het Maltese voorzitterschap onderhandelingen met het Europees Parlement starten.

Het standpunt van de Raad i bevat verscheidene belangrijke elementen, die hieronder worden toegelicht.

Opgeslagen gegevens

Het inreis-uitreissysteem zal van toepassing zijn op al dan niet visumplichtige onderdanen van derde landen die voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen) worden toegelaten. Hun inreis, uitreis of weigering van toegang zal in het systeem worden geregistreerd.

Ook zal het systeem hun identiteitsgegevens, reisdocumenten en biometrische gegevens (vier vingerafdrukken en de gezichtsopname) bevatten.

De ontwerpverordening voorziet ook in interoperabiliteit tussen het inreis-uitreissysteem en het Visuminformatiesysteem (VIS) voor onderdanen van derde landen die een visum nodig hebben om de EU-buitengrens over te steken. De informatie vergelijken met VIS-gegevens zal de grenscontroles vlot en efficiënt doen verlopen.

Het inreis-uitreissysteem omvat een centrale databank, waar de informatie wordt opgeslagen, gekoppeld aan eenvormige nationale interfaces.

Gegevens in verband met onderdanen van derde landen zullen 5 jaar worden bijgehouden voor grensbeheerdoeleinden.

Toegang tot gegevens

De gegevens in het inreis-uitreissysteem zullen toegankelijk zijn voor grensbewakingsinstanties, visumautoriteiten en de autoriteiten in de lidstaten die nagaan of een onderdaan van een derde land aan de inreis- of verblijfsvoorwaarden voldoet.

De gegevens zullen ook ter beschikking staan van de aangewezen rechtshandhavingsinstanties en Europol, met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van terreurmisdrijven of andere ernstige strafbare feiten, volgens in het Raadsstandpunt opgenomen voorwaarden.

De toegang tot en de verwerking van gegevens in het inreis-uitreissysteem moeten in verhouding staan tot en noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de taken van de bevoegde instanties.

Achtergrond

Het verordeningsvoorstel is een herziene versie van een wetgevingspakket dat de Commissie in februari 2013 had ingediend. Omdat de medewetgevers technische, financiële en operationele bezwaren hadden tegen bepaalde aspecten van dat pakket, heeft de Commissie een technische studie uitgevoerd, gevolgd door een proefproject dat werd toevertrouwd aan eu-LISA, het EU-agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen. Op basis van de resultaten van deze voorbereidingen heeft de Commissie op 6 april 2016 een herzien voorstel gepresenteerd.