Schengen area: Council recommends prolongation of internal border controls

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2017.

De Raad i heeft op 7 februari 2017 een uitvoeringsbesluit aangenomen met een aanbeveling tot verlenging van het tijdelijk toezicht aan de binnengrenzen in uitzonderlijke omstandigheden.

Met ingang van 11 februari 2017, de dag waarop het vorige besluit verstrijkt, dienen Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen het evenredig binnengrenstoezicht te verlengen gedurende maximaal 3 maanden aan de volgende binnengrenzen:

Oostenrijk aan de landgrenzen met Hongarije en Slovenië

Duitsland aan de landgrens met Oostenrijk

Denemarken in de Deense havens met een veerbootverbinding met Duitsland en aan de landgrens met Duitsland

Zweden in de Zweedse havens in de politieregio's Zuid en West en de Öresundbrug (Sontbrug)

Noorwegen in de Noorse havens met een veerbootverbinding met Denemarken, Duitsland en Zweden

Alvorens het toezicht te verlengen, zouden de betrokken lidstaten met de relevante lidstaat of lidstaten moeten overleggen om te garanderen dat het binnengrenstoezicht alleen plaatsvindt waar dat noodzakelijk en evenredig wordt geacht. Zij moeten er tevens voor zorgen dat het toezicht aan de binnengrenzen slechts wordt uitgevoerd als laatste redmiddel, wanneer andere alternatieve maatregelen niet hetzelfde effect sorteren.

Het grenstoezicht dient gericht te zijn en dient wat betreft toepassingsgebied, frequentie, locatie en tijd te worden beperkt tot wat in verband met het aanhoudende risico op secundaire bewegingen van irreguliere migranten strikt noodzakelijk is om ernstige bedreigingen aan te pakken en de openbare orde en de binnenlandse veiligheid te waarborgen.

De lidstaten die dit toezicht uitvoeren, moeten elke week nagaan of het nog steeds noodzakelijk is, het afstemmen op het niveau van de dreiging, en het waar passend geleidelijk afschaffen. Zij dienen elke maand verslag uit te brengen aan de Commissie en de Raad.

Achtergrond

Krachtens artikel 29 van de Schengengrenscode kan de Commissie een aanbeveling voorstellen, die vervolgens met gekwalificeerde meerderheid van stemmen in de Raad dient te worden aangenomen, om aan alle of aan bepaalde punten van de grens van een of meer lidstaten opnieuw toezicht in te voeren, als uiterste middel. Deze controles kunnen worden ingevoerd voor maximaal 6 maanden. Zij kunnen worden verlengd met aanvullende perioden van 6 maanden gedurende maximaal 2 jaar.

De Commissie besloot op 4 mei 2016, in de context van de migratiecrisis, dat de voorwaarden voor de toepassing van artikel 29 van de Schengengrenscode vervuld waren, en zij diende bij de Raad een aanbeveling in. Dit was te wijten aan ernstige tekortkomingen in het verzekeren van efficiënte controles aan delen van de buitengrenzen van de EU i, waardoor de werking van het hele Schengengebied in het gedrang kwam.

Op 12 mei 2016 beval de Raad de 5 meest getroffen Schengenstaten (Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) aan evenredig tijdelijk grenstoezicht te handhaven gedurende een periode van maximaal 6 maanden, om de ernstige bedreiging aan te pakken en de openbare orde en de binnenlandse veiligheid te waarborgen, in verband met de secundaire bewegingen van irreguliere migranten.

Gelet op de onzekere situatie en de nog overblijvende druk in de lidstaten die het meest door die bewegingen zijn getroffen, beval de Raad deze lidstaten op 11 november 2016 aan het evenredige, tijdelijke binnengrenstoezicht te verlengen voor een periode van maximaal 3 maanden.

Op 25 januari 2017 nam de Commissie een voorstel aan voor een uitvoeringsbesluit van de Raad waarbij de 5 Schengenstaten werd aanbevolen het tijdelijk binnengrenstoezicht voor een verdere periode van ten hoogste drie maanden te verlengen.

Uitvoeringsbesluit van de Raad tot vaststelling van een aanbeveling ter verlenging van het tijdelijke toezicht aan de binnengrenzen

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

FR

Schengengrenscode

De buitengrenzen van de EU versterken


1.

Relevante EU dossiers