Malin Björk: "Genitale verminking van vrouwen gelieerd aan patriarchaat, niet religie"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 februari 2017, 16:34.

200 miljoen. Dit is naar schatting het aantal vrouwen en meisjes wereldwijd dat leeft met een vorm van vrouwelijke genitale verminking. Deze barbaarse daad, bestaande uit het afsnijden van de genitaliën, wordt meestal uitgevoerd op jonge meisjes tussen de kindertijd en 15 jaar. In aanloop naar de Internationale Dag van nultolerantie voor genitale verminking van vrouwen, spraken wij met het Zweedse EP-lid Malin Björk i (GUE/NGL). Zij ziet het als een patriarchale en niet religieuze aanval.

Hoe bent u in het onderwerp geïnteresseerd geraakt?

Ik ben geïnteresseerd in dit onderwerp, omdat het gaat om de rechten van vrouwen en het recht van vrouwen op hun eigen lichaam. Dit is een wereldwijd probleem. Het recht op ons eigen lichaam en onze eigen seksualiteit is een zeer breed onderwerp en genitale verminking is een ernstige, patriarchale aanval op de lichamen van vrouwen.

Hoe groot is het probleem en waar komt het vandaan?

Volgens de WHO i leven 200 miljoen meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden. De praktijk van genitale verminking is ouder dan zowel het christendom en de islam. Hoewel het niet gekoppeld is aan religie, is het zeer nauw verbonden met het patriarchaat. Genitale verminking is een manier om het lichaam en de seksualiteit van vrouwen te beheersen.

Wat doet de EU i en wat moet er nog worden gedaan?

Het Europees Parlement i heeft verschillende resoluties aangenomen waarin genitale verminking en andere vormen van geweld tegen vrouwen worden aangeklaagd. De EU en haar lidstaten moeten grassroots bewegingen en organisaties die de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen bevorderen, financieel blijven steunen, met inbegrip van het recht op anticonceptie en veilige, legale abortuszorg.

Zijn er vrouwelijke vluchtelingen vrouwen slachtoffer van genitale verminking of lopen zij risico?

Ja, er kunnen vrouwelijke vluchtelingen zijn die slachtoffer zijn of dit risico lopen en zij moeten goede gezondheidszorg en ondersteuning krijgen. We moeten er ook voor zorgen dat genitale verminking wordt gezien als grond voor asiel. Verder moeten wij goede wetten hebben tegen genitale verminking.

Het is zeer belangrijk om de strijd tegen genitale verminking niet te isoleren. Het moet worden gezien als een vorm van geweld en als feministen moeten wij alle vormen van gendergerelateerd geweld afwijzen. Samen. Wij moeten geweld tegen vrouwen op alle fronten bestrijden, of het nu om genitale verminking, fysiek, seksueel, psychisch geweld of misbruik gaat. We zien wereldwijd constante aanvallen op vrouwenrechten. De Trump-regering zette alle financiële middelen stop voor de ontwikkeling van organisaties die het recht op abortus ondersteunen. In Rusland werd huiselijk geweld gewoon gelegaliseerd. De onderliggende factor van geweld tegen vrouwen is geen religie of identiteit maar het patriarchaat.

REF. : 20170203STO61016