UNHCR-directeur over de vluchtelingencrisis: Europa lijkt noch een plan A, noch een plan B te hebben

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 13 januari 2017, 16:49.

Volgens Frontex i, het EU-agentschap i voor grenscontrole, daalde het mensen dat via zee naar Europa reisde in 2016 met twee derde. Er was echter een verschuiving: minder migranten die de oversteek naar Griekenland waagden en meer migranten die naar Italië gingen. De VN meldt dat 2016 het dodelijkste jaar ooit is geweest voor migranten bij de oversteek via de Middellandse Zee, met meer dan 5.000 omgekomen of vermiste mensen.

In een reeks bijeenkomsten op 12 januari met vertegenwoordigers van de Commissie i, de Raad i en de UNHCR i, schetsten de leden van de commissie Burgerlijke vrijheden hun visie op de crisis.

De Maltese minister Carmelo Abela zei dat hij de verschillen tussen de nationale regeringen wat betreft de migratiekwestie wil aanpakken: "Verantwoordelijkheid en solidariteit moeten aan deze dialoog ten grondslag liggen. Direct of indirect, worden alle lidstaten beïnvloed door migratie. Hoewel we mensen in nood onderdak moeten verlenen, moeten wij zij die niet voor bescherming in aanmerking komen, vlug laten terugkeren," voegde hij eraan toe.

Akkoord EU-Turkije

Abela drong er ook op aan dat het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije wordt gerespecteerd. Ana Gomes (S&D, Portugal) beschreef het akkoord EU-Turkije als "illegaal en immoreel".

In reactie op suggesties dat een dergelijk akkoord met Libië moet worden gesloten, zei UNHCR directeur voor Europa, Vincent Cochetel: "Dit kan niet een blauwdruk voor Libië zijn. Dit idee werd gedeeld door Judith Sargentini i (De Groenen/EVA).

Jeroen Lenaers i (EVP, Nederland) zei dat het akkoord EU-Turkije heeft geleid tot een vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers onder mensen die Griekenland proberen te bereiken. Hij zei echter ook dat als we willen dat het werkt, we ervoor moeten zorgen dat de omstandigheden waarin vluchtelingen worden opgevangen, worden verbeterd."

Turkije-rapporteur Kati Piri (S&D, Nederland) uitte kritiek op een mededeling van de Commissie dat het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland in het kader van de Dublin-verordening i moet worden hervat: "Laten we realistisch zijn. We zien wat er gebeurt in Griekenland. We sturen al jaren geen mensen terug als gevolg van het ontbreken van kwaliteitsopvang. U voedt het populisme met iets waarvan we allemaal weten dat het niet zal gebeuren."

10.000 vermiste minderjarigen

Cecilia Wikström (ALDE, Zweden) bereidt een verslag voor over de hervorming van de Dublin-verordening i. Volgens haar is één van de hiaten in de nieuwe voorstellen hoe ervoor te zorgen dat niet-begeleide minderjarigen worden beschermd : "Vorig jaar verdwenen minstens 10.000 kinderen en tieners van de radar.” Cochetel pleitte voor een systeem waarbij snel een voogd kan worden aangesteld en de herinvoering van het opsporen van familie.

Behoefte aan legale manieren

In antwoord op de oproep van Cochetel voor legale manieren om Europa te bereiken, zei Barbara Spinelli (GUE/NGL, Italië): "Als we niet komen met legale manieren, lopen we het risico op het creëren van een enorme onderklasse in Europa."

Het Parlement merkt inderdaad veel weerstand bij de lidstaten voor afgifte van humanitaire visa, liet Juan Fernando López Aguilar (S& D, Spanje) weten en hij drong er bij de UNHCR op aan meer uitgesproken over deze kwestie te zijn: "Dat kan echt helpen."

Josef Weidenholzer (S&D, Oostenrijk) bekritiseerde de ineffectiviteit en de versnippering van de registratiesystemen in de EU. Cécile Kyenge (S&D, Italië) voegde toe dat de UNHCR vraagt om een vereenvoudiging van administratieve formaliteiten voor de behandeling van asielaanvragen.

Cochetel pleitte ook voor een gemeenschappelijk EU-systeem voor asielzoekers, dat een stuk verder zou gaan dan de huidige Eurodac-databank. Hij wees er op dat dit aanzienlijke besparingen met zich mee zou brengen en de doorlichting van zij die de EU binnenkomen, zou verbeteren. Hij drong er bij de EU op aan zich voor te bereiden op een mogelijke toekomstige instroom: "Europa lijkt noch een plan A, noch een plan B te hebben.”

Klik op de links aan de rechterkant om terug te kijken naar vergaderingen van 12 januari.

REF. : 20170109STO57507